Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

«Θα ζήσουμε με λιγότερα για να υπερβούμε την κρίση»

Αισιόδοξος ο Π. Μπεγλίτης για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας

Την ανάγκη να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και να κερδίσουμε την αξιοπιστία των ευρωπαίων εταίρων μας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στο «Βήμα Fm».

«Η χώρα θα περάσει από μια φάση συμπίεσης των εισοδημάτων. Θα ζήσουμε με λιγότερα προκειμένου να συμβάλλουμε στην υπέρβαση της κρίσης. Είναι μια τραγική αλήθεια και ενδεχομένως ένα σπαρακτικό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, ότι είναι επιβεβλημένο να πούμε την αλήθεια», είπε με νόημα ο υπουργός.

Ο κ. Μπεγλίτης αναγνώρισε καθυστερήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και από την ΕΕ και σημείωσε: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι όλα τα κάναμε καλά. Χρόνος χάθηκε και υποκειμενικά, λόγω των δικών μας αδυναμιών, αλλά και αντικειμενικά, λόγω των καθυστερήσεων στην ΕΕ, όπου οι κυρίαρχες δυνάμεις, με τη Γερμανία στην πρώτη θέση, δεν ήξεραν και δεν είχαν μια στρατηγική εξόδου από την κρίση στην Ευρωζώνη»

Είπε, επίσης, ότι η χώρα διαπραγματεύεται οικονομικά από θέση αδυναμίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θέσει κόκκινες γραμμές. «Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν έχεις κερδίσει σε αξιοπιστία και έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων σου. Είμαστε σε αδύναμη θέση. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι δεν μπορούμε εμείς να βάλουμε τους όρους», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, ενώ εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία και θα παλέψει για νέα τετραετία. «Εάν αυτό το χειμώνα κρατήσουμε τις ισορροπίες και αντέξουμε, το 2012 θα αρχίσει να αχνοφέγγει μια καλύτερη προοπτική για την Ελλάδα», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές απειλές λόγω των γεωτρήσεων στην Κύπρο , ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε μεταξύ άλλων:

«Βρίσκω αποτελεσματική τη μέθοδο που στηρίζεται στην εθνική μας στρατηγική και λέει ότι την Τουρκία είναι εθνικό συμφέρον να τη φέρουμε στο δικό μας γήπεδο του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού των διεθνών συνθηκών. Εκεί, η Τουρκία ηττάται. Είναι αδύναμη και δεν έχει επιχειρήματα. Έχει απλώς μια νοοτροπία μονομερών διεκδικήσεων, απειλών και απομόνωσης και από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ.

Συνεχίζει να παρανομεί, νομίζει ότι είναι μόνη της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας. Όλα αυτά πληρώνονται. Δεν μπορείς να κάνεις για πολύ χρόνο το χωροφύλακα, αγνοώντας θεμελιώδεις αρχές διεθνούς νομιμότητας. Ένας υπουργός Άμυνας δεν πρέπει να φοβάται όταν έχει -και έχω- εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το λέω μετά λόγου γνώσεως και δεν φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας. Ενδεχομένως να αυξηθεί η ένταση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ: ενεργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαμορφώνοντας συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή και υψώνουμε ένα διπλωματικό και πολιτικό ανάχωμα απομόνωσης της Τουρκίας απέναντι στις πρακτικές που ακολουθεί».


http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/231590/tha-zisoume-me-ligotera-gia-na-upervoume-tin-krisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου