Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχεται ο αντικαταστάτης των σκυλιών - διασωστών

Κατασκευάστηκαν ανιχνευτές που εντοπίζουν παγιδευμένους κάτω από ερείπια

Τον αντικαταστάτη των ειδικών σκυλιών που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης φαίνεται πως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Φυσικής της Βρετανίας.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατασκεύασαν το πρώτο μηχάνημα που μπορεί να εντοπίζει, από την αναπνοή και τον ιδρώτα, τα θύματα που είναι εγκλωβισμένα σε ερείπια κτιρίων μετά μια φυσική καταστροφή ή μια επίθεση.

Οι ανιχνευτές αυτοί «οσμίζονται» τους μεταβολίτες, οργανικά παράγωγα του ανθρώπινου σώματος από διάφορες δραστηριότητες όπως την αναπνοή ή την εφίδρωση.

Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν για να εντοπίζουν οργανικές ενώσεις, όμως η εκπαίδευσή τους στοιχίζει ακριβά και τα εκπαιδευμένα ζώα χρειάζονται συχνές να διακόπτουν τις έρευνες ενώ είναι εκτεθειμένα και σε κίνδυνο.

«Ένα τέτοιο μηχάνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί τόπου χωρίς εργαστηριακή υποστήριξη. Μπορεί να ακολουθήσει τα ίχνη ζωής για παρατεταμένη χρονική περίοδο και στο ίδιο σημείο είναι δυνατόν να αναπτυχθούν πολλοί τέτοιοι ανιχνευτές», δήλωσε ο καθηγητής Πολ Τόμας από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λάφμπορο.

Για να δοκιμαστεί το μηχάνημα αυτό, οκτώ εθελοντές πέρασαν αρκετές ώρες κάτω από ερείπια μπετόν και σπασμένων γυαλιών σε μια προσομοίωση κατεστραμμένου κτιρίου.

Οι ανιχνευτές αυτοί μπορούν και αναγνωρίζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα το διοξείδιο του άνθρακα και την αμμωνία που παράγονται από τα ανθρώπινα σώματα. Επίσης μπορούν να ανιχνεύουν άλλες πτητικές οργανικές ενώσεις, όπως η ακετόνη και το ισοπρένιο.


http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου