Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ποιοι απειλούν την Εθνική στα προκριματικά του Euro

Όλα τα σενάρια αν βγούμε δεύτεροι

Μετά από το χθεσινό ματς της Εθνικής όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε «τελικό» με την Κροατία. Όμως υπάρχει και ένα σενάριο που μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Ισοπαλία με τους Κροάτες και νίκη στη Γεωργία την τελευταία αγωνιστική, ίσως να αρκούν, για να δώσουν την πρόκριση στην Ελλάδα μέσω της πρώτης καλύτερης 2ης θέσης.

Ο όμιλος της Εθνικής έχει φτάσει αρκετά ψηλά όσον αφορά στη συγκομιδή των πόντων μαζί με άλλους δύο προκριματικούς και οι τελευταίες αγωνιστικές θα κρίνουν πολλά. Μεγάλο ρόλο στο μέλλον μας θα παίξει η Ολλανδία και η Κύπρος. Η πρώτη σημείωση που πρέπει να γίνει είναι η εξής: Στους ομίλους που αποτελούνται από έξι ομάδες, η ομάδα που θα τερματίσει 2η δεν μπορεί να υπολογίζει στους βαθμούς που κατέκτησε κόντρα στην ουραγό του ομίλου. Αν δηλαδή έχει πάρει δύο νίκες, ξεχνάει αυτόματα έξι βαθμούς όπως και τα γκολ υπέρ ή κατά των αναμετρήσεων αυτών. Αντίθετα αυτό δεν συμβαίνει στους ομίλου που συμμετέχουν πέντε ομάδες.

Η δεύτερη σημείωση αφορά τα αποτελέσματα της Ελλάδας. Θέλουμε νίκη απέναντι στην Κροατία και ισοπαλία με τη Γεωργία για να τερματίσουμε πρώτοι. Αν όμως πάρουμε μόνο το βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στους Κροάτες και νικήσουμε τελευταία αγωνιστική στην Τιφλίδα, τότε έχουμε πολλές ελπίδες απευθείας πρόκρισης.


1ος Όμιλος

2.Τουρκία 14 β.
3.Βέλγιο 12 β.

Η Τουρκία θεωρητικά απειλείται από το Βέλγιο για την 2η θέση όμως την Ελλάδα απειλούν μόνο οι Τούρκοι. Αυτή τη στιγμή έχουν 14 βαθμούς δηλαδή 8 αφού αφαιρούμε τους έξι που κατέκτησαν απέναντι στο Καζακστάν. Η Τουρκία ακόμη και αν σημειώσει δύο νίκες στις επόμενες αγωνιστικές θα φτάσει τους 14 βαθμούς και δεν απειλεί την Ελλάδα


2ος Όμιλος

2.Ιρλανδία 15 β.
3.Αρμενία 14 β.
4.Σλοβακία 14 β.

Σε αυτό τον όμιλο Αρμενία και Σλοβακία δεν μας φτάνουν στο όριο των 16 βαθμών αφού μπορούν να φτάσουν maximum μέχρι τους 14 βαθμούς. Οι Ιρλανδοί που θεωρητικά θα μας απειλούσαν, πάλι δεν μπορούν. Έχουν 15 βαθμούς, μείον τους τρεις αφού έχουν επικρατήσει της τελευταίας Ανδόρρας, πέφτουν στους 12.


3ος Όμιλος

2.Σερβία 14 β.
3.Εσθονία 13 β.

Η Εσθονία δεν μας φτάνει αφού της απομένει ένα μόνο παιχνίδι. Έχει κατακτήσει τρεις βαθμούς απέναντι στα Ν. Φερόε, οι οποίοι αφαιρούνται όποτε θα φτάσει το μέγιστο στους 13. Ωστόσο δεν απειλούμαστε ούτε από τη Σερβία αφού από τους 8 βαθμούς μπορεί να φτάσει το πολύ μέχρι τους 14 με δύο νίκες απέναντι σε Ιταλία και Σλοβενία.


4ος Όμιλος

2.Βοσνία 16 β.
Η Βοσνία έχει 16 βαθμούς αυτή τη στιγμή. Μείον τους τρεις από τη νίκη που έχει στο Λουξεμβούργο, πέφτει στους 13 και της απομένουν άλλα δύο παιχνίδια. Οι βαθμοί που θα κατακτήσει όμως στο εντός έδρας ματς με το Λουξεμβούργο θα αφαιρεθούν οπότε απομένει το τελευταίο ματς με τη Γαλλία στο Παρίσι. Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα να φτάσει η Βοσνία τους 16 βαθμούς, αρκεί να κάνει διπλό με τους Γάλλους.

5ος Όμιλος

2.Σουηδία 18 β.
3.Ουγγαρία 18 β.

Εδώ υπάρχει ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος. Σουηδοί και Ούγγροι ισοβαθμούν στους 18 βαθμούς όμως η Σουηδία έχει ένα παιχνίδι λιγότερο. Το Σαν Μαρίνο που θα τερματίσει στην τελευταία θέση, το έχουν κερδίσει και οι δύο ομάδες οπότε έχουν ως βάση τους 12 βαθμούς. Η Σουηδία αντιμετωπίζει λοιπόν εκτός έδρας τη Φινλανδία και εντός έδρας την Ολλανδία την τελευταία αγωνιστική. Έτσι, σε περίπτωση που οι Σουηδοί περάσουν νικηφόρα από τη Φινλανδία και ανέβουν στους 15 βαθμούς μία ήττα από τους Ολλανδούς δεν θα τους επιτρέψει να μας φτάσουν στους 16.


6ος Όμιλος

1.Κροατία 19 β.
2.Ελλάδα 18 β.

Αν όμως στην ισοπαλία με τους Κροάτες και νικήσουμε στην Γεωργία τότε θα πιάσουμε τους 22 βαθμούς, μείον τους έξι από τα ματς με την Μάλτα. Το ίδιο ακριβώς σενάριο ισχύει για τους Κροάτες σε περίπτωση που ηττηθούν στο Φάληρο αφού μπορούν και αυτοί να ολοκληρώσουν στους 16 βαθμούς με νίκη επί της Λετονίας και να έχουν ακριβώς τις ίδιες ελπίδες που έχει η Εθνική μας για την καλύτερη δεύτερη θέση.


7ος Όμιλος

2.Μαυροβούνιο 11 β.
3.Ελβετία 8 β.

Σε αυτόν τον όμιλο δεν αφαιρούνται βαθμοί αφού μετέχουν πέντε ομάδες. Το Μαυροβούνιο μας απειλεί μόνο αν νικήσει την Αγγλία εντός έδρας και την Ελβετία εκτός έδρας.


8ος Όμιλος

1.Πορτογαλία 13 β.
2.Δανία 13 β.
Νορβηγία 13 β.

Πορτογαλία και Δανία χρωστούν δύο παιχνίδια ενώ η Νορβηγία ένα. Άρα οι Νορβηγοί έχουν ελπίδες μόνο για τη 2η θέση και όχι για την 1η ωστόσο υστερούν στην ισοβαθμία και με τους Πορτογάλους αλλά και με τους Δανούς. Υποδέχονται λοιπόν την τελευταία αγωνιστική την Κύπρο οπότε ε μπορούν να φτάσουν τους 16 βαθμούς. Η Δανία ταξιδεύει στην Κύπρο στις 7 Οκτωβρίου και η Πορτογαλία την Ισλανδία. Αν υποθέσουμε ότι σημειώνουν νίκες, τότε φτάνουν τους 16 βαθμούς και κοντράρονται μεταξύ τους στις 11 Οκτωβρίου.


Αν υπάρξει νικητής, μια από τις δύο να μείνει στους 16 βαθμούς. Το κακό είναι ότι οι Πορτογάλοι θα βολεύονται με ισοπαλία αφού στην ισοβαθμία υπερτερούν και δεν αποκλείεται να την επιδιώξουν κάτι που σημαίνει ότι και οι δύο τερματίσουν στους 17 βαθμούς, όριο που εμείς δεν μπορούμε να φτάσουμε!


9ος Όμιλος

2.Τσεχία 10 β.
3.Σκωτία 8 β.

Μας απειλεί η Τσεχία, η οποία έχει να δώσει δύο παιχνίδια, άρα μπορεί να φτάσει τους 16 βαθμούς σε όμιλο πέντε ομάδων. Παρόλο που το τελευταίο παιχνίδι της είναι στη Λιθουανία και θεωρητικά υπολογίζεται ως εύκολο, το προτελευταίο είναι εντός με την Ισπανία.


Τι χρειάζεται η Ελλάδα


Σε περίπτωση λοιπόν που δεν νικήσουμε τους Κροάτες αλλά περιοριστούμε στην ισοπαλία, το πρώτο ζητούμενο είναι η νίκη επί της Γεωργίας ώστε να φτάσουμε τους 16 βαθμούς. Θα πάρουμε λοιπόν την απευθείας πρόκριση ως η καλύτερη 2η των ομίλων σε περίπτωση που:


1.Η Βοσνία δεν νικήσει την τελευταία αγωνιστική μέσα στη Γαλλία

2.Η Σουηδία σημειώσει στην καλύτερη περίπτωση μόνο μία νίκη απέναντι σε Φινλανδία εκτός έδρας και Ολλανδία εντός. Οι Σουηδοί υπερτερούν σε όλες τις ισοβαθμίες αφού έχουν συντελεστή τερμάτων στο +18 (στο +6 χωρίς τα δύο ματς με την ουραγό αλλά πάλι υπερτερούν).
3.Το Μαυροβούνιο δεν νικήσει και την Αγγλία εντός έδρας και την Ελβετία εκτός έδρας
4.Οι Δανοί ή οι Πορτογάλοι μείνουν με συγκομιδή τριών και όχι έξι βαθμών στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις τους. Η μία είναι μεταξύ τους και παραμένει ανοιχτή η πρώτη θέση οπότε ελπίδες υπάρχουν! Αν η Κύπρος νικήσει τους Δανούς στις 7 Οκτωβρίου τότε οι πιθανότητές μας αυξάνονται. Ζωντανές θα παραμείνουν πάντως ακόμα και σε περίπτωση ισοπαλίας με το συγκρότημα του Νίκου Νιόπλια.

Τι ισχύει στην ισοβαθμία


Σε περίπτωση τώρα που ισοβαθμήσουν δύο ομάδες τότε ως καλύτερη δεύτερη περνάει στην τελική φάση αυτή με την καλύτερη διαφορά τερμάτων. Αυτή τη στιγμή οι άμεσα «εμπλεκόμενες» και αυτές που έχουν ελπίδες είναι οι εξής:


Σουηδία +18 (+6)

Πορτογαλία +8 (+4)
Ελλάδα +6 (+2)
Δανία +5 (+4)
Βοσνία +4 (+3)
Μαυροβούνιο +2 (+2)

Πηγή:
sport-fm.gr

http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου