Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Εξαπλώνεται το φαινόμενο της κακοποίησης γυναικών


Η γραμμή SOS 15900 έχει δεχτεί περισσότερες από 2.000 κλήσεις για βοήθεια

Γυναικείες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το ερώτημα «γιατί δε φεύγουν από το σπίτι τους οι γυναίκες που κακοποιούνται» είναι εξίσου παράλογο και το ερώτημα «γιατί οι Έλληνες δε φεύγουν από τη χώρα και εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας;».

Τον συνειρμό διατύπωσε η Δρ. κλινικής ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια, Μαρία Παπαθανασίου μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την αντιδημαρχία κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών: Η απειλή της αρμονικής συμβίωσης».

Σύμφωνα με την κ. Παπαθανασίου, οι γυναίκες είναι αυτές που πάντα ενοχοποιούνται και καλούνται να απαντήσουν στο παράλογο, όπως το χαρακτήρισε, αυτό ερώτημα που αντανακλά τις υπάρχουσες κοινωνικές αντιλήψεις.

Στη δημιουργία 15 ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αναφέρθηκε από την πλευρά της η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων Μαρία Στρατηγάκη προσθέτοντας ότι θα παρέχεται ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη.

«Οι ξενώνες θα δημιουργηθούν σε 15 δήμους της χώρας, ανάμεσα τους και ο δήμος Θεσσαλονίκης και θα έχουν δυνατότητα φιλοξενίας 20 γυναικών» εξήγησε. Πάντως, όπως διευκρίνισε η αντιδήμαρχος κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας του πολίτη, Καλυψώ Γούλα, ο δήμος λειτουργεί ήδη έναν ξενώνα αλλά η νέα δομή θα είναι πιο ολοκληρωμένη, με αντιμετώπιση του κάθε περιστατικού σε όλες του τις εκφάνσεις.

«Η ενδοοικογενειακή βία», συνέχισε η κ. Στρατηγάκη, «εξακολουθεί να αναπαράγεται σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας θανάτους γυναικών, καθώς και βαριές σωματικές και ψυχικές απώλειες στις ζωές των γυναικών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα».

Είναι ενδεικτικό ότι στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS κατά της βίας των γυναικών 15900, που λειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο η γενική γραμματεία ισότητας, δέχθηκαν πάνω από 2.000 κλήσεις για βοήθεια.

«Καμπανάκι» άλλωστε για την εξάπλωση του φαινομένου κακοποίησης των γυναικών χτύπησε, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα νέας γενιάς Γιάννο Λιβανό, όταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τη γραμματεία να αυξήσει το όριο των δικαιούχων γυναικών για το πρόγραμμα δωρεάν νομικής βοήθειας, καθώς τα περιστατικά που επιλαμβάνονταν ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.
http://www.newsbeast.gr/society/arthro/252622/exaplonetai-to-fainomeno-tis-kakopoiisis-gunaikon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου