Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να αφομοιώσει γνώσεις

Επιλέξτε κατάλληλα παιχνίδια για να διασκεδάζει και να μαθαίνει ταυτόχρονα

Τα παιδιά από την προσχολική κιόλας ηλικία, έχουν εκπληκτικές αντιληπτικές ικανότητες και απορροφούν σα σφουγγάρι κάθε ερέθισμα που τους αποφέρει κάποιου είδους γνώση.

Οι παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του παιχνιδιού στην προσχολική και σχολική ηλικία είναι θεμελιώδης για το παιδί, αφού μπορεί να αφομοιώνει βασικές γνώσεις και να οξύνει τη σκέψη του και τις αισθήσεις του υποσυνείδητα και διασκεδάζοντας. Μάθετε ποια παιχνίδια να επιλέξετε για να βοηθήσετε το παιδί σας στην … ανακάλυψη του νέου για εκείνο κόσμου!

Συναισθήματα. Για να αναγνωρίσουν και να ξεχωρίσουν τα συναισθήματά τους, καλό είναι να παίζουν παιχνίδια ρόλων. Ο καλός, ο κακός, είναι ρόλοι που θα το κάνουν να καταλάβει θεμελιώδη συναισθήματα και έννοιες. Ακόμα και τα παιχνίδια με σούπερ ήρωες και τους εχθρούς τους είναι μια πολύ καλή προσομοίωση.

Μαθηματική σκέψη. Το ζητούμενο δεν είναι να μάθει να λύνει εξισώσεις, αλλά να εξοικειωθεί με τους αριθμούς και με κάποιες βασικές μαθηματικές έννοιες, όπως για παράδειγμα η ομαδοποίηση. Παιχνίδια που παροτρύνουν το παιδί να ταξινομήσει πράματα με βάση κάποιο κοινό στοιχείο τον βοηθούν και στο να αναπτύξει μια οργανωτική σκέψη.

Λεξιλόγιο. Ξεκινήστε με τα παιχνίδια που του μαθαίνουν την αλφαβήτα (υπάρχουν πολλά στο εμπόριο) και συνηχείστε με παιδικά βιβλία και CD. Καλό είναι να του τα διαβάζετε εσείς και να του δείχνετε τι διαβάζετε, έτσι ώστε ν εξοικειωθεί και με το αλφάβητο και με την προφορά των λέξεων. Σιγά σιγά, προτρέψτε το να διαβάζει κι εκείνο μικρές φράσεις.

Κίνηση. Κι όμως, τα πιο απλοϊκά παιχνίδια όπου τα παιδιά χοροπηδούν, κάνουν στροφές ή τρέχουν, τα βοηθούν να συνηθίσουν το σώμα τους, να μάθουν να ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα, να αποφεύγουν εμπόδια και να διατηρούν την ισορροπία τους.


http://www.newsbeast.gr/woman/arthro/263560/to-paihnidi-voitha-to-paidi-na-afomoiosei-gnoseis/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου