Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η νέα χρονιά ξεκίνησε δυναμικά στον «Ελληνικό Κόσμο»

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα &
Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σαββάτου για παιδιά προσχολικής ηλικίας


Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται κάθε Σάββατο και Κυριακή όλα τα παιδιά, για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες! Νέα συναρπαστικά προγράμματα θα κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς φίλους μας και τη φετινή σχολική περίοδο. 
Όπως κάθε χρόνο, τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα διαρκούν μέχρι το Μάιο και απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού. Tα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Σαββάτου απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους. 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σαββάτου


Σάββατο 19 Νοεμβρίου
«Η Αργοναυτική Εκστρατεία» (από το θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες»)
Τα «Αργοναυτικά», το ωραιότερο έπος των Αλεξανδρινών χρόνων, εμπνέει το θίασο «Αθηναϊκές Μαριονέτες», ο οποίος ετοίμασε μια εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθέατρου με θέμα την ελληνική μυθολογία. Στην παράσταση ζωντανεύουν μαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών καθώς και του μαύρου θεάτρου δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική νότα. 
Τα παιδιά ταυτίζονται τόσο με τους μυθικούς ήρωες όσο και με τις κούκλες. Στο τέλος οι θεατές έρχονται σε επαφή με τις κούκλες, αναγνωρίζοντας τη θεατρική σύμβαση: το γεγονός πως ένας άνθρωπος είναι αυτός που τους δίνει ζωή!
Διάρκεια: 80 λεπτά με 10 λεπτά διάλειμμα



Σάββατο 26 Νοεμβρίου
«Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας!»

Ένα ουράνιο τόξο παρασύρει τα παιδιά στην έκθεση «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών». Τα παιδιά προσγειώνονται στην παλέτα ενός ζωγράφου, αναμειγνύουν σχήματα και χρώματα και μέσα από ένα παιχνίδι τέχνης εκφράζονται δημιουργικά. 
Με ερέθισμα την έκθεση, τα παιδιά, με την πολύτιμη συνεργασία των γονιών τους και των μουσειοπαιδαγωγών, έρχονται σε επαφή με βασικές προμαθηματικές έννοιες. Παράλληλα ανακαλύπτουν το χώρο του μουσείου, αναπτύσσουν τη φαντασία τους, μαθαίνουν υλικά και τεχνικές ζωγραφικής, εκφράζονται μέσα από τη σωματική κίνηση και καλλιεργούν το αισθητικό τους κριτήριο.
Διάρκεια: 70 λεπτά

Γενικές πληροφορίες 
για τα οικογενειακά προσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα 
του «Ελληνικού Κόσμου»

- Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ για ένα παιδί και το συνοδό του.
- Ώρα έναρξης: 11:30.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, http://saturdays.hellenic-cosmos.gr/, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000. 
- Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.


Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Κυριακή 13 Νοεμβρίου
«Δράκοι εναντίον ιπποτών, στο κάστρο των παραμυθιών»
Οικόσημα και πανοπλίες, καταπέλτες και πολιορκητικές μηχανές, τείχη και πολεμίστρες, βασιλείς και πριγκίπισσες θα ζωντανέψουν μέσα από την αφήγηση και το θεατρικό παιχνίδι, ενώ εικόνες από την εποχή εκείνη θα γίνουν οι μηχανές του χρόνου με προορισμό δραστηριότητες όπως η ζωγραφική. Ο Δον Κιχώτης, ο βασιλιάς Αρθούρος, ο Λάνσελοτ, ο Τριστάνος και η Ιζόλδη συναντιούνται σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο ιστορικά στοιχεία μπλέκουν με παραμυθικά. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη ζωή και τον κόσμο των ιπποτών, γνωρίζουν φημισμένους ιππότες της ιστορίας και τη δράση τους και να ανακαλύπτουν τη δομή και την οργάνωση ενός κάστρου.
Τάξεις: Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού




Κυριακή 20 Νοεμβρίου
«Είμαι η Ιμελία και δε με μέλει που είμαι γεμάτη μέλι»
Η βασίλισσα Ιμελία, που είναι γλυκύτατη σαν μέλι, συστήνει στα παιδιά την οργανωμένη κοινωνία των μελισσών, μέσα αλλά και έξω από το μελίσσι! Οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν το χορό των μελισσών, τις συνήθειές τους, του ρόλους τους μέσα στο μελίσσι αλλά και το αγαθό που παράγουν, το μέλι! Μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά ανακαλύπτουν το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, παρατηρούν, περιγράφουν και εκφράζονται με προφορικό, κινητικό και καλλιτεχνικό τρόπο. Τέλος, γίνονται ζαχαροπλάστες, αφού καλούνται να φτιάξουν παραδοσιακό και γλυκύτατο παστέλι!
Τάξεις: Νήπια και παιδιά έως Γ' Δημοτικού

«Εργαστήρι: δημιουργώ με χαλκό»
Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα εκφραστούν καλλιτεχνικά με το χαλκό. Θα ακονίσουν τη φαντασία τους, θα πειραματιστούν με χρήσιμες τεχνικές, θα εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και θα έρθουν σε επαφή με τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή διακοσμητικών αντικειμένων από χαλκό, δημιουργώντας αντικείμενα με φύλλα χαλκού ή χάλκινο σύρμα.
Από το πρόγραμμα δε θα λείψει και η ιστορική αναδρομή από την εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα, όπου θα παρουσιαστεί η χρησιμότητα του μετάλλου αυτού, αλλά και τα αντικείμενα που κατασκευάζονταν από αυτό ανά ιστορική περίοδο. 
Τάξεις: Δ' έως ΣΤ' Δημοτικού

Κυριακή 27 Νοεμβρίου
«Αστρικές “συνωμοσίες”, του ουρανού μυθολογίες»
Μικρή και Μεγάλη Άρκτος, Πήγασος, Ωρίων, Κασσιόπη και ακόμα 83 αστερισμοί που στολίζουν την ουράνια θόλο έγιναν γνωστοί στην αρχαία Μεσοποταμία και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι τους ενσωμάτωσαν στη μυθολογία τους. Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αστερισμών, καθώς και τη μυθοπλασία που τους περιβάλλει, και στη συνέχεια θα συνθέσουν και θα αναπαραγάγουν στο χώρο τις διατάξεις αστερισμών χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά.
Τάξεις: Νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού

Γενικές πληροφορίες
για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»

- Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
- Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, http://sundays.hellenic-cosmos.gr/ , Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.
- Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.


Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έκλεισε φέτος 13 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ». Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. 
Για περισσότερες πληροφορίες: κα Λήδα Καρανικολού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας «Ελληνικού Κόσμου», τηλ. 212 254 0444 

Επιμέλεια Νικόλας Αρώνης

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=417419&cid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου