Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα στο επίκεντρο των αμερικανικών MME


Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα.

Οι αμερικανικές εφημερίδες ασχολούνται σε κεντρικές σελίδες τους με το ελληνικό ζήτημα, με πολλά μέσα των ΗΠΑ να τάσσονται υπέρ της απόφασης του Παπανδρέου για δημοψήφισμα και να σχολιάζουν πως η χθεσινή ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προκάλεσε ανακούφιση στις ΗΠΑ.

«Επιβίωσε» αναφέρει η New York Times σχολιάζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που -όπως εξηγεί- «σηματοδοτεί την έγκριση της συνολικής συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών».

«Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα αποκαθίσταται σταδιακά» τόνισε, εξάλλου, ένας παλιός μας γνώριμος, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, μιλώντας σε εκπομπή του δικτύου CNBC. Ο Σπέκχαρντ εξήγησε ότι οι εξελίξεις αυτές σήμαναν την έξοδο (αργά ή γρήγορα) του Παπανδρέου από την πρωθυπουργία αλλά και τη δέσμευση του ελληνικού πολιτικού κόσμου για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Όπως υπογραμμίζουν τα περισσότερα ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αναλύσεις και κύρια άρθρα, οι κινήσεις αυτές ήταν το αποτέλεσμα «δραματικών εξελίξεων» με την «έκκληση – έκπληξη» του Έλληνα πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσο αφορά τη νέα συμφωνία στην Ε.Ε.

«Αποτελεί ένα ελληνικό μάθημα για τη Δημοκρατία» σχολίασε η Wall Street Journal για την απόφαση του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Με τίτλο «ΟΧΙ» στα ελληνικά δημοσίευτηκε άρθρο στο περιοδικό «Businessweek-Bloomberg», το οποίο αναφέρεται στο δημοψήφισμα τονίζοντας ότι «περισσότερη δημοκρατία ίσως να είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Το αμερικανικό περιοδικό υποστηρίζει σθεναρά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού που τελικά εγκαταλείφθηκε επισημαίνοντας ότι ακόμη και έτσι άλλαξε τα δεδομένα, ενώ εξηγεί ότι έγινε «για να εξαναγκαστούν οι Έλληνες να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις και να έχουν προσωπική ευθύνη για το τι συμβαίνει στη χώρα τους».

«Η Δημοκρατία προϋποθέτει, όπως και στην Αρχαία Ελλάδα, το αίσθημα ευθύνης, με ενημερωμένους πολίτες που αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεών τους και η Ελλάδα είναι σίγουρα η χώρα που χρειάζεται σήμερα τα καθαρτήρια αποτελέσματα ενός δημοκρατικού δημοψηφίσματος» υπογραμμίζει, τέλος, ένα ακόμη αμερικανικό μέσο που τάσσεται υπέρ της απόφασης του Παπανδρέου, η Boston Globe.

http://www.star.gr/politics/114925

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου