Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.. Δελτίο Τύπου- ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Κώστας Σπυρόπουλος- « Αιέν αριστεύειν... στο σύγχρονο αστικό τοπίο» - Από Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 έως Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012


Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2011

"Κάθε αντικείμενο είναι ωραίο ή άσχημο ανάλογα
με την ματιά που το βλέπουμε …" 

Ο Κώστας Σπυρόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και γνωστός ζωγράφος, εκθέτει στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 έως την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012,  σειρά πρόσφατων έργων  του, που επικεντρώνονται στο σύγχρονο τοπίο της πόλης με ιδιότυπες συνθέσεις και  πληθωρικά χρώματα.
Εγκαίνια της Έκθεσης : Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2011, στις 19:30, στο Φουαγέ του 1ου ορόφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.        

Η δουλειά του Κώστα Σπυρόπουλου, των τελευταίων χρόνων, πραγματεύεται την εικόνα του αστικού τοπίου όπως διαγράφεται και λειτουργεί πρωτογενώς ως χώρος δραστηριότητας της όψιμης πολιτιστικής δομής. Για τον ζωγράφο Κώστα Σπυρόπουλο το αστικό τοπίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αστική δημοκρατία που έχει την προέλευσή της σε παλαιότερους αυστηρά δομημένους κοινωνικούς σχηματισμούς. Διατηρεί το ενδιαφέρον του κυρίως ως μια αρθρωμένη δήλωση υπαρξιακής υπόστασης και επικοινωνίας σαν ένα αναπόφευκτα οργανωμένο πεδίο, που διαπραγματεύεται και κρίνει την ατομική ελευθερία. Κάθε νέος αναπτύσσεται και βιώνει το αστικό τοπίο, ως νέος πρωτόπλαστος, που είναι ένα "απειλητικά" προστατευτικό πλαίσιο που θέτει όρια και επιζητεί κατανόηση, αποκρυπτογράφηση και συναίνεση.

Υπάρχει σαφήνεια στην απόδοση των χώρων, που βρίσκονται σε αρμονία με την εικόνα των αθλητών της πόλης και των άλλων μορφών που ζουν και βιώνουν το περιβάλλον. Οι πίνακες του ζωγράφου απεικονίζουν ενίοτε την εσωτερική ζωή του αστού, που πότε βασανίζεται αλλά και πότε προάγεται και ευοδώνεται από το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται, δραστηριοποιείται και σκέφτεται βιώνοντας εμπειρίες καθημερινές που έχουν αξία μοναδική, ερωτική πολλές φορές, γιατί προστιθέμενη η καθημερινότητα αποτελεί ολοκλήρωση της νοηματικής ύπαρξης.

Στο πιο πάνω πλαίσιο θίγονται και συγκεκριμένες εκδοχές, χαρακτηριστικές της αστικής ζωής, όπως τα όρια της πόλης που απειλούν το φυσικό τοπίο, η αυξανόμενη παρουσία βίας στους δρόμους, η απειλητική αισθητική της τηλεόρασης και η παραπληροφόρηση, γίνεται ένας υπαινιγμός ως προς την αληθή γνώση και την δίχως εννοιολογικό περιεχόμενο πληροφόρηση. Χρησιμοποιούνται επίσης εικόνες από την μαζική κουλτούρα, τα λαϊκά έντυπα, τη διαφήμιση στον κόσμο της μαζικής κατανάλωσης και των μαζικών προϊόντων.
Όπως σημειώνει ο ίδιος: "Κάθε αντικείμενο είναι ωραίο ή άσχημο ανάλογα με τη ματιά που το βλέπουμε..."

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κώστας Σπυρόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1952. Έκανε μαθήματα ζωγραφικής στο Heron Art Institute του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης των ΗΠΑ. Έκανε ελεύθερες σπουδές στα περισσότερα από τα μουσεία της Ευρώπης. Από το 2000 έως το 2008 ήταν αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο Εικαστική Ανατομία (Ν.407). Είναι καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Σύρου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών «Βούρου – Ευταξία», στο Σπίτι του Ηθοποιού και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Κώστας Σπυρόπουλος
« Αιέν αριστεύειν... στο σύγχρονο αστικό τοπίο»  
Από Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 έως Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012
Αίθουσα:                    Εκθεσιακός Χώρος - 1ος Όροφος

Εγκαίνια:                    Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου    2011, στις 19:30 
Διάρκεια:                    14.12.2011 - 8.01.2012
Κλειστά:                      24, 25, 30, 31/12/2011   1/1 και 6/1/2012
Ώρες λειτουργίας:     Δ-Κ 18:00-22:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
***
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr


Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη δελτίου εισόδου εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.
****
Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ         METROPOLIS
Αθήνα 9,84          BHMA FM 99.5
Ως 3
ελculture.gr         clickatlife.gr        culturenow.gr
mediasoup.gr      monopoli.gr       in2life.gr
camerastyloonline.wordpress.com

Γραφείο Τύπου ΙΜΚΧαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου