Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Εκατό χρόνια από την κατάκτηση του Νότιου Πόλου


Εκδηλώσεις προς τιμήν του Ρόαλντ Αμούντσεν

Τα αποκαλυπτήρια αγάλματος από πάγο του Νορβηγού Ρόαλντ Αμούντσεν, του Νορβηγού που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εξερεύνησε το Νότιο Πόλο έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιένς Στόλτενμπεργκ, σηματοδοτώντας τα εκατό χρόνια από την «κατάκτηση» του Πόλου στις 14 Δεκεμβρίου του 1911. 

Δεκάδες επιστήμονες και εξερευνητές συνόδευσαν στο Νορβηγό πρωθυπουργό για τους εορτασμούς των εκατό ετών από την πρώτη αποστολή στο Νότιο Πόλο. Ο κακός καιρός στάθηκε εμπόδιο για άλλους που δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως.

Κατά τα αποκαλυπτήρια, ο Νορβηγός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα της ανθρωπότητας». 

Τιμήθηκε επίσης ο Βρετανός Ρόμπερτ Σκοτ, που έφτασε δεύτερος, μετά τον Αμούντσεν. Ο Σκοτ και τέσσερις συνεργάτες του έχασαν τη ζωή τους κατά την επιστροφή τους καθώς εγκλωβίστηκαν σε χιονοθύελλα. 

Όπως δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, οι εορτασμοί έχουν στόχο «να αναδεχθεί η σημασία αυτής της παγωμένης ηπείρου στις προσπάθειές μας να κατανοήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη» και οι πολικές αποστολές «βοήθησαν να διαμορφώσουμε τη νέα μας εθνική ταυτότητα».
περισσότερα στο 
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/274461/ekato-hronia-apo-tin-kataktisi-tou-notiou-polou-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου