Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Κοινή δράση για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένωσε την Πέμπτη τις δυνάμεις της με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίαs (π.χ Apple, Facebook και Google) έτσι ώστε να βελτιωθεί η προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο. 

Η συμμαχία αυτή συμπεριλαμβάνει 28 εταιρίες και στοχεύει στην δημιουργία ενός διαδικτυακού συστήματος ηλικιακής αξιολόγησης και στην ενδυνάμωση των ρυθμίσεων προστασίας προσωπικών δεδομένων. 

Επίσης, από το τέλος του επόμενου χρόνου θα είναι πιο εύκολη η καταγγελία ιστοσελίδων που περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο. Άλλα μέτρα που προβλέπεται να επιβάλλει αυτή η συμμαχία αφορούν, στη βελτίωση του γονικού ελέγχου και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας , ώστε να βοηθήσει να εξαλείψει το φαινόμενο της διαδικτυακής πρόσβασης σε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης. 

«Αυτή η νέα συμμαχία θα πρέπει να παρέχει τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς διαφανή και συνεκτικά εργαλεία για να επωφεληθούν σε ικανοποιητικό βαθμό από το Διαδίκτυο», σημείωσε η Επίτροπος Neelie Kroes, η οποία ασχολείται ενεργά με την πολιτική της ψηφιακής τεχνολογίας. Μια δημοσίευση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο, που κατηγόρησε 14 κορυφαίους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook για ανεπαρκή προστασία των παιδικών δεδομένων, υπήρξε η αιτία σχηματισμού αυτής της συμμαχίας. 

Η βρετανική ομάδα της ΜΚΟ Chilnet International, που αποσκοπεί στη διαδικτυακή προστασία των παιδιών, τόνισε πως η συμμαχία αυτή αποτελεί μια καλή αρχή. «Χαιρετίζουμε αυτή τη πρωτοβουλία και είμαστε πολύ αισιόδοξοι αναφορικά με το γεγονός πως αυτή η προσπάθεια μπορεί να επιτύχει πολλά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Childnet International Will Gardner. Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή έρευνα, πολλά παιδιά αρχίζουν να ασχολούνται ενεργά με το Διαδίκτυο μόλις στην ηλικία των 7 ετών και γύρω στο 38% των παιδιών που είναι 9-12 ετών έχουν ήδη αποκτήσει δική τους σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Πάνω από το 30% των παιδιών έχουν πλεόν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του κινητού τους και 26% μέσω κονσολών για βιντεοπαιχνίδια. Μέρος αυτής της συμμαχίας είναι μεταξύ άλλων η Αpple, η BSkyB, η BT, η Deutsche Telekom AG, η Nintendo, η Nokia και η Orange. 

Ψηφιακός αναλφαβητισμός των γονέων 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει πολλά χρήματα σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης, απευθυνόμενη κυρίως σε γονείς και δασκάλους, οι οποίοι συχνά αδυνατούν να δουν τους κρυμμένους κινδύνους του Διαδικτύου, ή απλά δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα παιδιά λόγω του δικού τους ψηφιακού αναλφαβητισμού. 

Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ παραχώρησε 55 εκατομμύρια ευρώ για τη θέσπιση προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν να καταστήσουν το Διαδίκτυο πιο ασφαλές για τα παιδιά, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί τα θεμιτά αποτελέσματα. Εκτός αυτού, ιδρύθηκε ένας ειδικός και εξειδικευμένος ευρωπαϊκός οργανισμός (ENISA) με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών. Ο ετήσιος προϋπολογισμός αυτού του οργανισμού για το 2010-2011 πλησίασε τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Παρ' όλα αυτά τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως το 2009-2010 σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ήρθε αντιμέτωπο με ιούς στον υπολογιστή του, παρά το γεγονός πως τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους χρησιμοποιούν λογισμικό ασφαλείας.



http://www.skai.gr/news/technology/article/188077/koini-drasi-gia-tin-prostasia-ton-paidion-sto-diadiktuo/?utm_source=rss_news_top&utm_campaign=skai200905190000&utm_medium=rss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου