Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης:ΜΟΥΣΙΚΗ Μουσικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τη Μουσική και τους Μουσικούς» Σχεδιασμός, επιμέλεια Γιώργος Κουμεντάκης 9, 10, 11 & 17, 18 Μαρτίου 2012 Με ελεύθερη είσοδο



Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Πρωτοβουλία Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης «Πρώτα το Παιδί» διοργανώνουν το Μάρτιο του 2012 το μουσικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τη Μουσική και τους Μουσικούς». Ο σχεδιασμός η πρόταση και επιμέλεια του προγράμματος είναι του Γιώργου Κουμεντάκη. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Βασικός στόχος αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου μπορεί να ανθίσει η μουσική προσφορά. Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες, που έχουν επιλεγεί, κινούνται στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης σε ένα επίπεδο ελευθέρων σπουδών και το κοινό χαρακτηριστικό στην προσφορά τους είναι ότι πρόκειται για νέες δυνάμεις οι οποίες μέσα από μία εκπαιδευτική διαδικασία υψηλού επιπέδου καταλήγουν σε μία καλλιτεχνική σύμπραξη με αξιόλογο μουσικό αποτέλεσμα μέσω της έρευνας και της ανταλλαγής παραδόσεων, μουσικών εμπειριών και υλικού.

Μία πολύ σημαντική παράμετρος του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι στις συλλογικές συμμετοχές του 2ου κύκλου συναυλιών περιλαμβάνονται σχήματα και προσπάθειες από την περιφέρεια (Κυκλάδες και Μακεδονία) όπου έχουν δημιουργηθεί δυναμικές μουσικές κοινότητες με διαρκή παρουσία και έντονη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Συγχρόνως, αναδεικνύονται οι διεθνείς συνεργασίες και καλλιτεχνικές ανταλλαγές με την ανταλλαγή μουσικών εμπειριών και υλικού διαφορετικών παραδόσεων και τη σύμπραξη Ελλήνων μουσικών, που ζουν στην Ελλάδα, με μουσικούς Έλληνες και μη από το εξωτερικό.

Ο πρώτος κύκλος «Δάσκαλοι και Μαθητές» περιλαμβάνει τρεις συναυλίες την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 από τρεις σολίστες που διδάσκουν και δημιουργούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο καθένας στον τομέα του έχει ήδη να επιδείξει σημαντικό έργο τόσο εκπαιδευτικό όσο και καλλιτεχνικό. Μαζί τους επί σκηνής θα βρεθούν μαθητές τους, σε διαφορετικά είδη μουσικής διδασκαλίας τους.

-  Η ομάδα Quilombo σε μάθημα κρουστών και οι μαθητές τους
-  Η Κατερίνα Καναβάκη και η Βασιλεία Ευσταθιάδου  σε μία μουσική συνάντηση για το  πιάνο. Συμμετέχει η Άι Μοτοχάσι
- Η Άννα Στερεοπούλου θα παρουσιάσει στο πλαίσιο μουσικού εργαστηρίου - ρεσιτάλ τις βασικές μεθόδους και λειτουργίες της μουσικής και του ήχου στην εικόνα, μέσα από διαφορετικές τεχνικές, βάσει της ιστορικής και παράλληλης εξέλιξης των δύο τεχνών (Μουσική – Κινηματογράφος).

Ο δεύτερος κύκλος «Μουσικές Κοινότητες» περιλαμβάνει ακόμη τρεις συναυλίες το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 από καταξιωμένους συνθέτες -μουσικούς σε σύμπραξη με αναγνωρισμένα μουσικά σύνολα της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας. 

-Νίκος Κυπουργός και η Ορχήστρα Κυκλάδων
Η νεοσύστατη ορχήστρα αποτελείται από 18 μέλη που συνδυάζουν μία μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών, λαϊκών οργάνων και τραγούδι.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει ελληνική μουσική και τραγούδια σε όλες τις εκφάνσεις, παραδοσιακή, λαϊκή και έντεχνη.

- Αλέξανδρος Μούζας με το
Ergon Ensemble
Το ERGON ENSEMBLE πρωτοεμφανίστηκε το 2004 σαν άτυπο μουσικό σύνολο του Φεστιβάλ Παξών. Έχει πάρει την σημερινή μορφή του από το 2008. Απαρτίζεται από ταλαντούχους μουσικούς που έχουν συμμετάσχει, όλα αυτά τα χρόνια, στο International Ensemble Modern Academy στους  Παξούς. 

-
ΝΕΟΙ ΠΑΝΕΣ
Μία μουσική πρόβα / εργαστήριο για τις ελληνικές & «καθ’ ημάς» μουσικές παραδόσεις  
Το μουσικό σύνολο / εργαστήριο «Νέοι Πάνες» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προσφέρει μία παρουσίαση των μουσικών οργάνων που δεσπόζουν εδώ και αιώνες στο λαϊκό και λόγιο πολιτισμό της νότιας Βαλκανικής.  

Οι νέοι μουσικοί που απαρτίζουν την ομάδα αυτή - φοιτητές και αυριανοί επαγγελματίες - μαζί με τους καθηγητές τους, «μουσικοτροπούν» και αυτοσχεδιάζουν με την πλούσια φρασεολογία και την περίτεχνη αρχιτεκτονική των οικείων μουσικών μας παραδόσεων, προτείνοντας μία ερμηνεία που φιλοδοξεί να συγκεράσει την παλαιά με τη σύγχρονη μουσική πράξη της πόλης.
Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει μία μουσική παράσταση 30 λεπτών όπου και θα παρουσιαστούν σκοποί και συνθέσεις μέσα από τους οποίους αναδεικνύονται τα μουσικά όργανα που θα παρουσιαστούν.

Συμμετέχουν οι:
Αγκιστριώτης Παντελής (πολίτικη λύρα), Aντωνιάδης Γιάννης (κλαρίνο), Αυγερινός Αντώνης (μπουζούκι), Βαλάση Λουκία (σαντούρι), Ζιγκερίδης Βασίλης (κανονάκι), Ζιγκερίδης Κώστας (μπαγιάν), Καμπουρίδου Στέλλα (καβάλι), Κόκκορης Αργύρης (τραγούδι, ούτι), Κρομμύδας Χρήστος (μπουζούκι), Κώττη Χαριτίνη (βιολί), Λαμπαδάκη Ναταλία (τραγούδι), Παπαστεριοπούλου Αλεξάνδρα (κρουστά), Ριζόπουλος Αλέξανδρος (κρουστά).
Καλλιτεχνική επιμέλεια, συντονισμός μουσικού συνόλου: Ατζακάς Θύμιος, Αχαλινωτόπουλος Μάνος, Σινόπουλος Σωκράτης, Τσικουρίδης Λευτέρης 

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές μέσης εκπαίδευσης με έμφαση στους μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, των Ειδικών Σχολείων και των Ωδείων, και αποτελεί εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς των συναφών κλάδων.

Μουσικό-εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:
«Γνωρίζοντας τη Μουσική και τους Μουσικούς»

Συναυλίες Α’ Κύκλου
Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 18:00 -20:00 Ομάδα Quilombo
Σάββατο 10 Μαρτίου στις 12:00 -14:00 Άννα Στερεοπούλου
Κυριακή 11 Μαρτίου στις 12:00 -14:00 Κατερίνα Καναβάκη, Βασιλεία Ευσταθιάδου
Αίθουσα: Θέατρο
Είσοδος Ελεύθερη

Συναυλίες Β’ Κύκλου
Σάββατο 17 Μαρτίου στις 12:00 -14:00 Αλέξανδρος Μούζας με το Ergon Ensemble  Σάββατο 17 Μαρτίου στις 20:00 - 22:00 Νίκος Κυπουργός & η Ορχήστρα Κυκλάδων
Κυριακή 18 Μαρτίου στις 12:00 -14:00 Νέοι Πάνες – Θύμιος Ατζακάς και Σωκράτης Σινόπουλος
Αίθουσα: Θέατρο
Είσοδος Ελεύθερη

Χορηγός Προγράμματος: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Με την Υποστήριξη της Πρωτοβουλίας Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης
«Πρώτα το Παιδί».

****
COLD BLOODED BLUE
από τον συνθέτη Κώστα Δημουλέα
Μουσική παράσταση σε ποίηση
Ηλία Λάγιου, Γιάννη Βαρβέρη και Γιώργου Κοροπούλη

12, 13, 19, 20, 26 και 27 Μαρτίου 2012, στις 21:30
(Δευτέρα- Τρίτη)

Ο συνθέτης Κώστας Δημουλέας παρουσιάζει στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης τη μουσική παράσταση ¨Cold Blooded Blue" σε ποίηση Ηλία Λάγιου, Γιάννη Βαρβέρη και Γιώργου Κοροπούλη.

"Αιρετική" ποίηση, "αιρετικά" μελοποιημένη με τη συμμετοχή μιας σύγχρονης jazz μπάντας, θεατρική δράση και κινηματογραφική εικόνα συνθέτουν ιστορία ενός "αντι-ήρωα" που προσπαθεί να ισορροπήσει στον παραλογισμό του σύγχρονου ελληνικού αστικού τοπίου. Μία μουσική παράσταση που χαρακτηρίζεται άλλοτε με σουρεαλιστική διάθεση και άλλοτε από  ωμό και σαρκαστικό τρόπο έκφρασης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη - μουσική πιάνο:-          Κώστας Δημουλέας
Σκηνοθεσία - video:                      Μάρκος Λειβαδάρος
Βοηθός Σκηνοθέτης:                     Μαρία Κόντου
Σκηνογραφία - Φωτισμοί:    Παναγιώτης Δημουλέας

Τραγούδι - πιάνο:     Σάσα Παπαλάμπρου, Περικλής Μπισκίνης

Κοντραμπάσο:                   Γιάννης Πλαγιανάκος
Σοπράνο σαξόφωνο:        Παναγιώτης Ράπτης
Ντραμς:                              Γιώργος Σπανός
Ηθοποιός:                          Δημήτρης Βέργαδος

                                          
Οργάνωση Παραγωγής:       Kochlias Art

COLD BLOODED BLUE
από τον συνθέτη Κώστα Δημουλέα
Μουσική παράσταση σε ποίηση
Ηλία Λάγιου, Γιάννη Βαρβέρη και Γιώργου Κοροπούλη

Δευτέρα 12, Τρίτη 13,
Δευτέρα 19,  Τρίτη 20,
Δευτέρα 26 και  Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, στις 21:30
Αίθουσα: Black Box
Διάρκεια: 80'                   

Τιμή εισιτηρίων: 12€, Κανονικό
                               9€ Μαθητικό /Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) &                                                              Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας
Νέων/  Κάτοχοι Κάρτας  Πολιτισμού/ ΑμΕΑ, άνω των 65 

 
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  
 
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου