Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Αντώνης Δημητριου:Ο Πρωταθλητισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά αθλητισμός με αγωνιστικούς στόχους.

Ο πρωταθλητισμός είναι μία έννοια που έχει παρεξηγηθεί από πολλούς. Από σχετικούς με την αθλητική δραστηριότητα αλλά και από λιγότερο σχετικούς. Ο Πρωταθλητισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά αθλητισμός με αγωνιστικούς στόχους. 

Πώς γίνεται αυτή η μετάβαση από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό; Όχι πάντως από τη μια στιγμή στην άλλη. Γίνεται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Για τα παιδιά που ξεχωρίζουν μετά τα πρώτα στάδια, αρχίζει από τους προπονητές μια συνεχόμενη προσπάθεια μέσα από συστηματική και κλιμακούμενα εντατικότερη και πιο συστηματική προπόνηση. Στα παιδιά αρέσει αυτό, γιατί όταν είναι καλοί σε κάτι, αυτό το κάτι αυτόματα τους ελκύει, και έχουν ισχυρότατο κίνητρο να το πραγματοποιήσουν.

Η διαχείριση λοιπόν της κατάστασης αυτής και η εύρεση της ισορροπίας είναι το βασικό συστατικό για να καταφέρουν να απολαύσουν τα παιδιά τις ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού που μερικές μόνο απ` αυτές αναφέρονται παρακάτω:

Αναπτύσσουν τις σωματικές τους ικανότητες και αποκτούν καλή φυσική κατάσταση.
Μαθαίνουν ότι "τα αγαθά κόποις κτώνται". Η επιτυχία έρχεται σαν αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας και της θέσπισης στόχων και σκοπών.
Μαθαίνουν ότι και η ήττα και η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι.Δεν είναι αυτοσκοπός η νίκη αλλά παράλληλα μαθαίνουν να αποβάλλουν την νοοτροπία της παραίτησης από το παιχνίδι..
Η διαχείριση του άγχους είναι ένα άλλο σημαντικό μάθημα. Πριν τους αγώνες ή κατά τη διάρκεια τους, το άγχος είναι πάντα παρόν και σιγά-σιγά τα παιδιά μαθαίνουν να το διαχειρίζονται.
Μαθαίνουν στην αυτοπειθαρχία που θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή.
Μαθαίνουν να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους.
Μαθαίνουν να ζουν ως αθλητές σε όλη τους τη ζωή.

Αντώνης Δημητριου Προπονητής ΑΟ Μοσχατου, Τεχνικός Διευθυντής Ακαδημιών
 http://www.facebook.com/profile.php?id=100003669611325

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου