Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Καφές και πονοκέφαλος

 
O πονοκέφαλος και οι ημικρανίες είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους. Στο πλαίσιο των ερευνών για το τι προκαλεί τους πονοκεφάλους, πολλά είναι τα συμπεράσματα που «ενοχοποιούν» αρκετά τρόφιμα και ποτά, μεταξύ αυτών, και τον καφέ.

Ποια είναι όμως η σχέση της καφεΐνης με τον πονοκέφαλο; Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Headache and Pain», από ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο καφές μπορεί τόσο να προκαλέσει όσο και να καταπολεμήσει τον πονοκέφαλο.


Συγκεκριμένα, από μελέτη 50.000 εθελοντών παρατηρήθηκε πως όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης είναι πιθανότερο να εκδηλώνουν πονοκεφάλους περιστασιακά, σε αντίθεση με όσους πίνουν λίγο καφέ και οι οποίοι είναι πιθανότερο να υποφέρουν από χρόνια κεφαλαλγία.


Με βάση λοιπόν τα όσα παρατήρησαν, οι υπεύθυνοι επιστήμονες συνιστούν να περιορίσουν την καφεΐνη όσοι παθαίνουν περιστασιακά πονοκεφάλους, ενώ όσοι έχουν χρόνια προβλήματα, δηλαδή 14 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα πονοκέφαλο, με την κατανάλωση καφεΐνης ίσως καταφέρουν να μειώσουν και την ένταση και τη συχνότητα των επεισοδίων.


Συμπερασματικά πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε μια εξήγηση για το πώς γίνεται η επίδραση της καφεΐνης να είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο.


Τέλος, άξιον αναφοράς είναι το ότι ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι η «απάντηση» του οργανισμού στο στερητικό σύνδρομο που βιώνουν οι εθισμένοι στην καφεΐνη, η οποία προκαλεί συστολή των αγγείων και περιέχεται σε αρκετά αναλγητικά- αντιφλεγμονώδη φάρμακα.


Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη


http://www.zougla.gr/ygeia/article/kafes-ke-ponokefalos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου