Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Το μεγαλύτερο δίκτυο θαλασσίων πάρκων στην Αυστραλία

Η Αυστραλία θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο θαλασσίων πάρκων στον κόσμο, προστατεύοντας θαλάσσια περιοχή μεγάλη όσο η Ινδία, όπου θα απαγορεύσει τις έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις δραστηριότητες της εμπορικής αλιείας.

Τα θαλάσσια καταφύγια της Αυστραλίας θα αυξηθούν από 27 σε 60 βάσει του νέου σχεδίου, καλύπτοντας πάνω από τρία εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το ένα τρίτο των θαλασσίων υδάτων της χώρας.


Η σχετική ανακοίνωση έγινε μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση που θα έχουν περισσότεροι από 130 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές.


«Νέα θαλάσσια καταφύγια θα δημιουργηθούν από το Περθ Κάνιον νοτιοδυτικά έως το Κανγκαρού Άιλαντ στ’ ανοικτά των νοτίων ακτών της Αυστραλίας, αλλά το σημαντικότερο θα είναι η προστασία της Θάλασσας των Κοραλλιών που περιβάλλει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, βορειοανατολικά. Βάσει του σχεδίου αυτού, απαγορεύονται οι έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στα θαλάσσια εθνικά πάρκα και επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στις δραστηριότητες της εμπορικής αλιείας» δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Περιβάλλοντος, Τόνι Μπερκ.


Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι οι ενέργειες που γίνονται δεν καλύπτουν την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών από τις επιπτώσεις των ερευνών για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές.



http://www.zougla.gr/perivallon/article/to-megalitero-diktio-8alasion-parkon-stin-afstralia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου