Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινδυνεύει με κατάρρευση. Κλείσιμο των Δήμων 29 & 30 Αυγούστου.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ


Η Tοπική Αυτοδιοίκηση κινδυνεύει με κατάρρευση
Κλείσιμο των Δήμων 29 & 30 Αυγούστου 2012


Α ν ο ι κ τ ή    ε π ι σ τ ο λ ή    Δ η μ ά ρ χ ο υ


Πολίτες του Μοσχάτου και του Ταύρου,
Περνάμε όλοι μια πολύ κρίσιμη περίοδο και ιδιαίτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας που δοκιμάζονται ακόμη περισσότερο. Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση διέρχεται  τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της καθώς το κεντρικό κράτος αφαιρεί  σημαντικούς θεσμοθετημένους πόρους που αποτελούν υποχρέωσή του. Τα βάρη  της κρίσης που  έχει, ήδη,  επωμισθεί η Αυτοδιοίκηση είναι πολύ μεγάλα και δυσανά- λογα  σε σχέση  με εκείνα που  έχει αναλάβει το κεντρικό  κράτος  και οι άλλοι Δημόσιοι φο- ρείς. Σε αυτή  την κατάσταση  οδηγούμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης και των πολιτικών που  εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα.


Η σημερινή οικονομική κατάσταση  των Δήμων της χώρας είναι πλέον απελπιστική:
• Το 2011 η μηνιαία επιχορήγηση των Δήμων από το κεντρικό  κράτος  ανερχόταν στα 168 εκ. ευρώ.
• Τον Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 135 εκ. ευρώ
• Σήμερα με τις νέες περικοπές φθάνουν τα 96 εκ. ευρώ,
• Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μειωθούν στα 72 εκ. ευρώ.


Η χρηματοδότηση αυτή δεν καλύπτει πλέον ούτε τις βασικές λειτουργίες των Δήμων και η κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης είναι βέβαιη.  Άμεση  συνέπεια θα είναι η διάλυση των κοινωνικών δομών και λειτουργιών που  είναι απαραίτητες σε κάθε τοπική κοινω- νία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η πρόσφατη μείωση κατά 53.000 θέσεις στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς λόγω της έλλειψης κρατικής χρημα- τοδότησης. Και όλα αυτά τη στιγμή που είναι γνωστό ότι κοινωνική πολιτική ασκείται, κυ- ρίως,  από  την  Αυτοδιοίκηση  και  η  κατάρρευσή  της  θα  σημάνει  και  την  πλήρη αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού, οι δε επιπτώσεις για τους συμπολίτες μας θα είναι τεράστιες.


Στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου, ως νέα Δημοτική  Αρχή από το 2011,  κάνουμε μια ση- μαντική προσπάθεια παρ΄ ότι η τακτική επιχορήγηση από το κράτος είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Πιο συγκεκριμένα:
• Το 2009 εισπράξαμε κρατική επιχορήγηση 9.257.620 € ενώ μέχρι τέλους  του 2012 θα εισπράξουμε μάξιμουμ 4.617.000 €, δηλαδή ποσοστό μείωσης που  υπερβαίνει το 50%.
• Τη φετινή χρονιά  δεν έχουμε εισπράξει  ούτε ένα ευρώ  για τις χρηματοδοτήσεις των έργων, ούτε ένα ευρώ  για τις συντηρήσεις των σχολείων.
Παρά  το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, η οικονομική κατάσταση  του  Δήμου μας βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο:
• Ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  ίδιους  πόρους και πόρους από το ΕΣΠΑ και άλλα  προγράμματα.
• Συνεχίζουμε τον εξορθολογισμό των δαπανών και έχουμε καταφέρει μεγάλες μειώσεις όπως  την υψηλή μείωση  στις δαπάνες για τα «Αναλώσιμα»
που  ξεπερνά το 47%.
• Καλύπτουμε τις βασικές υποχρεώσεις σε μισθούς, εισφορές, δάνεια  κλπ ενώ ταυτόχρονα, εξοφλούμε τμηματικά το σημαντικό  χρέος  προς  τρίτους
που  παραλάβαμε.


Όμως, είναι βέβαιο  ότι αργά  ή γρήγορα οι δυσμενείς εξελίξεις στο θεσμό  της Αυτοδι- οίκησης θα επηρεάσουν άμεσα και τη λειτουργία του Δήμου μας. Κανείς Δήμος όσο  υγιής και αν είναι δεν θα μπορέσει να αντέξει και η κατάρρευση θα αφορά ολόκληρη την Αυ- τοδιοίκηση.


Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο η μόνη λύση  είναι να υπερασπιστούμε με κάθε πρό- σφορο μέσο τη συνέχιση της λειτουργίας του Δήμου μας και συνολικά της Αυτοδιοίκησης και να εξασφαλίσουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η Αυτοδιοίκηση για να συνεχίσει  το κοινωνικό της έργο χρειάζεται  μαζί όλους τους πολίτες όπως  και όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους που  είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 40%.


Σε ένδειξη  διαμαρτυρίας για την οικονομική αφαίμαξη της Αυτοδιοίκησης και μετά την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) συμμετέχουμε, με από- φαση  του Δημοτικού Συμβουλίου μας, στο διήμερο κλείσιμο  των Δήμων της Αττικής την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, την Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 11 το πρωί.


Καλούμε όλους τους φορείς  και τους πολίτες  του Δήμου μας να σταθούν αποφασι- στικά στο πλευρό μας γιατί προασπίζοντας τα συμφέροντα του Δήμου προασπίζουν τα δικά τους συμφέροντα.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει όρθια
για να παραμείνει ζωντανή και η κοινωνία.


Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου


Ανδρέας Γ. Ευθυμίου

pdf  Ανοικτή Επιστολή Δημάρχου

pdf Απόφαση Δ.Σ.


pdf  Αφίσα

pdf  Έντυπο ΚΕΔΕ



http://www.dimosmoschatou-tavrou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου