Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ανδρέας Σαμαλτάνος : "Ζούμε την Δύση της Κοινωνίας μας;"

Η πλειοψηφία των εθελοντών θέλουμε και επιδιώκουμε να είμαστε ΠΟΛΙΤΕΣ, σε μια κοινωνία «Ενεργών Πολιτών» και όχι ΙΔΙΩΤΕΣ σε μια «κοινωνία των ιδιωτών».*

    Βέβαια και στον εθελοντικό κόσμο, πάντα θα υπάρχουν τα «μαύρα» πρόβατα που ασχολούνται ώστε να πετύχουν προσωπικούς στόχους (να γίνουν πχ Δημοτικοί σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Βουλευτές ακόμα και Πολιτικοί Αρχηγοί), αυτούς όμως σύντομα τους αντιλαμβάνεται η κοινωνία και τους τιμωρεί με τον τρόπο της.

    Σήμερα οι κοινωνικές δομές, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, απλά καταρρέουν.

    Σήμερα η κοινωνία χρειάζεται όσο ποτέ έναν Οργανωμένο Δυνατό Εθελοντισμό και αυτό για να μπορέσει να υπάρξει αυτοοργάνωση, Υποστήριξη, κοινωνική συνοχή, αλλά ακόμα και για να υποστηριχθεί ψυχολογικά το μεγάλο μέρος των Ελλήνων που λόγω ανεργίας έχει ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ την τηλεόραση.

    Αυτές τις ημέρες οι ΟΤΑ σε όλη την χώρα, διαμαρτύρονται, οργανωμένα, με απεργίες και πορείες, για την επικείμενη όπως την περιγράφουν, οικονομική καταστροφή τους.
Οικονομική καταστροφή που θα φέρει την αποδιοργάνωση των λειτουργιών τους, αυτό την στιγμή που με τον Καλλικράτη 1 πέρασαν στους ΟΤΑ αρμοδιότητες όπως τα σχολεία, αυτό την στιγμή που ετοιμάζουν να τους παραδώσουν την ασφάλεια ακόμα και την υγεία μέσω του Καλλικράτη 2.

    Και όταν έρθει αυτή η καταστροφή τι θα γίνει;

    Οι τοπικές κοινωνίες που όλα αυτά τα χρόνια γαλούχησαν τον εθελοντισμό και την προσφορά στον συνάνθρωπο θα σταθούν γρηγορότερα όρθιες, διότι οι πολίτες τους θα αυτοοργανωθούν γρηγορότερα οι υπόλοιποιτι θα απογίνουν;

    Αντιλαμβάνομαι πως όλα αυτά μοιάζουν αόριστες καταστροφολογίες. Ελπίζω να είναι έτσι και εύχομαι πραγματικά να κάνω λάθος, εύχομαι απλά να παρασύρθηκα σήμερα από την απαισιοδοξία που έχει κυριεύει την ψυχή κάθε Έλληνα Πολίτη.

Εύχομαι … και δρω.




* Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη ο πολίτης είναι ο ελεύθερος πολίτης της αρχαίας πόλης
κράτους που συμμετέχει στα κοινά ενεργά, ενώ ο ιδιώτης είναι ο ελεύθερος πολίτης της
αρχαίας πόλης κράτους που ενώ έχει δικαιώματα αποφεύγει να συμμετέχει στα κοινά (Δήμο).
Από την λέξη Ιδιώτης προέρχεται και η Αγγλική λέξη Idiot – Ηλίθιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου