Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σημαντική πρωτοβουλία-πρόταση του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου σε τρεις Υπουργούς για την ανακούφιση των οφειλετών του Δήμου



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ
Γραφείο Τύπου: 2132019633 & 636
FAX: 2109416154
Graftip.mt@gmail.com
19/6/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




        Μία σημαντική πρωτοβουλία-πρόταση ανέλαβε ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, με σκοπό την ανακούφιση των οφειλετών στους Δήμους από κάθε αιτία, αλλά και την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως και υποχρεούνται καταβολής εισφοράς σε χρήμα.
        Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ευθυμίου με επιστολή που απέστειλε στους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ΥΠΕΚΑ, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο και Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, προτείνει την επέκταση και για τους ΟΤΑ των νέων διατάξεων που αφορούν την ρύθμιση των ληξιπρόσθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και την τροποποίηση του άρθρου 4 του Π.Δ. 5/1986 (ΦΕΚ 2 Α) που αφορά τον τρόπο καταβολής της εισφοράς σε χρήμα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως.
        Ειδικότερα, σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην επιστολή του ο Δήμαρχος τονίζει τα εξής: “είναι γνωστό σε όλους, ότι εξαιτίας της πρωτοφανούς  εξοντωτικής φορολογίας,  που έχει επιβληθεί την τελευταία τριετία,  της  μείωσης των αποδοχών και της ανεργίας  που μαστίζει τη χώρα,  οι Πολίτες και οι Δημότες μας ειδικότερα,  βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία  εξόφλησης   των πάσης φύσεως χρεών τους   και αντίστοιχα  οι Δήμοι αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι λόγοι Δημοσίου συμφέροντος  επιβάλλουν να γίνει άμεσα  επέκταση  της ρύθμισης των οφειλών  και στους ΟΤΑ, για οποιαδήποτε οφειλή και από οποιαδήποτε αιτία προερχόμενη, έτσι ώστε  και οι Δήμοι να αυξήσουν τα έσοδά τους και οι Πολίτες  να μην οδηγούνται στην απόγνωση  και την καταστροφή.
        Παράλληλα, στην προσπάθεια των υπηρεσιών να εισπράξουν τις οφειλές  από εισφορά σε γη, διαπιστώθηκε,  ότι η  διάταξη  του άρθρου 4 του Π.Δ 5/1986 είναι αδικαιολόγητα ανελαστική και αυστηρή, υπό τις παρούσες μάλιστα οικονομικές  συνθήκες  ουσιαστικά ανεφάρμοστη,  αφού τα τεράστια ποσά  που καλούνται να πληρώσουν  για εισφορά σε γη  χιλιάδες  πολίτες   δεν συναρτώνται  με αντίστοιχα εισοδήματα  από τα ακίνητα αυτά. Αντίθετα, εξαιτίας της πρωτοφανούς  εξοντωτικής φορολογίας  που έχει επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία την τελευταία τριετία και όσων αναφέρονται παραπάνω, οι Δημότες μας  αδυνατούν να καταβάλλουν τα παραπάνω ποσά της εισφοράς και μάλιστα με τον ανελαστικό και ανεδαφικό τρόπο που προβλέπει  η  διάταξη”.
        Προκειμένου να δοθεί μία λύση, ο Δήμαρχος προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 4 του Π.Δ. 5/1986 (ΦΕΚ2Α) με την παρακάτω διάταξη, ως εξής:
“1. Οι εισφορές  σε χρήμα  ή το μετά την είσπραξη  του 20 % μέρος τους  καταβάλλονται :
       α) Μέχρι του ποσού των 600 Ευρώ  σε 18 ισόποσες άτοκες μηνιαίες    δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέσα στον επόμενο από τη    βεβαίωση μήνα. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 Ευρώ 
   β)   Από ποσό  601 Ευρώ  μέχρι το ποσό 1500 Ευρώ  σε 18  ισόποσες άτοκες    τριμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέσα στον    επόμενο μήνα από τη βεβαίωση στο αρμόδιο Δημόσιο Ταμείο. Η καταβολή τους    αρχίζει στη διάρκεια του τριμήνου που βεβαιώθηκε, κάθε δόση δεν    μπορεί να είναι μικρότερη των  50 Ευρώ .
      γ) Από ποσό  1501 Ευρώ  και πάνω σε 24 ισόποσες άτοκες εξαμηνιαίες    δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουνίου, η δεύτερη    μέχρι 31 Δεκεμβρίου, κλπ.    
 Αν ο οφειλέτης καταβάλει ολόκληρο το ποσό της εισφοράς μέσα στην    προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης ανάλογα με την περίπτωση    εκπίπτεται από το Δημόσιο Ταμείο ποσοστό 30% .
   Για όλες τις παραπάνω   οφειλές  επί αποδεδειγμένης αδυναμίας  καταβολής τω δόσεων  σύμφωνα με τον παραπάνω τρόπο  , μπορεί  να  παρέχονται   οι διευκολύνσεις  οφειλετών   σύμφωνα με το άρθρο  170 του ν. 3463 /2006  από το αρμόδιο  κάθε φορά όργανο και με τα κριτήρια που ισχύουν για τους οφειλέτες του Δημοσίου”.
          Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε: “Αναλάβαμε μία σημαντική πρωτοβουλία, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς να επεκταθεί και για τους ΟΤΑ η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και να τροποποιηθεί το άρθρο 4 του Προεδρικού Διατάγματος 5/1986 που αφορά τον τρόπο καταβολής της εισφοράς σε χρήμα από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως. Στείλαμε μάλιστα την επιστολή με τις προτάσεις μας και στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ  και στη Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΕ.
          Ενεργούμε πάντα με μοναδικό γνώμονα τη στήριξη των δημοτών μας, οι οποίοι αν και θέλουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, πολλές φορές αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης και των δυσβάσταχτων φόρων που καλούνται να πληρώσουν. Σε εποχές όπως οι σημερινές, όπου οι Δήμοι καλούνται να ανταποκριθούν σε ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις, η όποια αύξηση των εσόδων τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Γι αυτό  πρέπει να διευκολυνθούν από την Πολιτεία οι οφειλέτες, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, παρέχοντας τις αναγκαίες διευκολύνσεις. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων μας, αλλά και για την ορθή λειτουργία του Δήμου, θέτοντας σε προτεραιότητα κοινωνικές πολιτικές ανακούφισης των πολιτών”.

    Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Το 3ο γυμνάσιο Μοσχάτου η Ενωση Γονέων και ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση " Η μικρή μας πόλη" του Θ. Ουάιλντερ .

Η παράσταση είναι αφιερώμενη στη μνήμη της μαθήτριας μας ΕΥΑΝΝΘΙΑΣ ΜΠΟΜΠΟΥ.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου Πάρτε και εσείς μέρος στη Γιορτή: Πέμπτη 20 Ιουνίου στην πλ. Αγίου Γεωργίου στον Ταύρο, μουσικό πρόγραμμα «Κάνε τη μουσική- γίνε η γιορτή»



    ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ
        Γραφείο τύπου       
        graftip.mt@gmail.com       
             τηλ.: 21320919612                              

                                                      Δελτίο τύπου
       

        Ένας ευρωπαϊκός θεσμός 25 χρόνων έρχεται στην πόλη μας. Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής την Πέμπτη 20 Ιουνίου από τις 7.30 το βράδυ και μετά θα μας γεμίσει με ήχους χρώματα και ρυθμούς στην πλ. Αγίου Γεωργίου στον Ταύρο.
        Η γιορτή μουσικής που διεξάγεται το τριήμερο 19-21/6 σε κεντρικά σημεία της Αθήνας αποτελεί ένα καθιερωμένο θεσμό υψηλής εμβέλειας με στόχο να δράσουμε σε μια κοινή καλλιτεχνική πολιτισμική προσπάθεια που μας φέρνει πιο κοντά και μας δίνει μια αίσθηση κοινότητας. Εκατοντάδες μουσικοί θα συμμετέχουν σε 60 εκδηλώσεις εκπροσωπώντας όλα τα είδη και τις κατηγορίες μουσικής με σύνθημα «Κάνε τη μουσική- γίνε η γιορτή».
       Στο Δήμο μας το μουσικό πρόγραμμα  “ταξιδεύει” ανάμεσα στο ρεμπέτικο, τη Jazz και την Ethnic Μουσική. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν τους “Rudbeats Drumline” (19.30), το μαθητικό σύνολο της μουσικής σχολής “Εστουδιαντίνα”(20.30), τον γνωστό σολίστα στο ούτι, πιανίστα και συνθέτη Αλέκο Βρέτο (21.30) και την μουσική παράσταση “Βγάλε φτερά και πέτα”(22.30).
      


                                                             
      Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

2ο Αττικό Mουσικό Camp - 25 Ιουνίου - 12 Ιουλίου καθημερινά 9.30 – 13.30 - Δημοτικό Ωδείο Μοσχάτου- Ελευθερίας & Λυκούργου (σταθμός ηλεκτρικού Μοσχάτο)

pdf Δελτίο τύπου
jpg Αφίσα
jpg Πληροφορίες
jpg Δελτίο συμμετοχής



 http://www.dimosmoschatou-tavrou.gr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=201

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου 21-30 Ιουνίου 2013 Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βακαρέλης




 
Το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου τιμά την Ελλάδα και την ελληνική πολιτιστική και μουσική προσφορά, από τα βάθη των αιώνων μέχρι τη σημερινή δημιουργία


To 22o Φεστιβάλ Ναυπλίου διοργανώνεται φέτος από την Παρασκευή 21 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, στο όμορφο Ανάπλι, παλαιότερη πρωτεύουσα  της Ελλάδας, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Γιάννη Βακαρέλη, και την οργανωτική ευθύνη της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ.
Στα 22 χρόνια διοργάνωσής του, το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπής και επιτυχημένους θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλλίτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 250 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 22 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών, όπως και η Εθνική Λυρική Σκηνή με την Όπερα της Βαλίτσας. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 190.000 επισκέπτες, Έλληνες και ξένους,  τόσο από την τοπική κοινωνία, που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους  που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, υπογραμμίζοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.


Το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει ως κεντρικό κορμό την ελληνική πολιτιστική και μουσική δημιουργία ως ένα "χρέος" υπενθύμισης, ιδιαίτερα σήμερα με την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα που πλανάται στη χώρα, της προσφοράς στη μουσική και τον πολιτισμό της Ελλάδας και στους δημιουργούς - ερμηνευτές της. Το βασικό πρόγραμμα διανθίζεται με ξεχωριστές μουσικές κλασικών και σύγχρονων συνθετών και διακεκριμένους καλλιτέχνες του κόσμου.

Το 22ο Φεστιβάλ, ως δημιουργική - εκπαιδευτική  προσφορά στον κόσμο της μουσικής,  συστήνει στο κοινό ένα νέο,  7μελές σύνολο το Ensemble του Φεστιβάλ του Ναυπλίου/ Nafplion Festival Ensemble  το οποίο θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, στις 23/6.  

Παράλληλα, σημαντική είναι η προσφορά της  Εθνικής Λυρικής Σκηνής η οποία  τιμά για δεύτερη στη συνέχεια χρονιά το Φεστιβάλ, αυτή τη φορά με ένα Gala του Μπαλέτου της, στις 22/6, στην Πλατεία της Αρβανιτιάς.

Από ένα μακρόχρονο, επιτυχημένο Φεστιβάλ, όπως αυτό του Ναυπλίου, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι διακεκριμένοι Έλληνες και Ξένοι σολίστες της κλασικής μουσικής και φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξεχωριστούς ερμηνευτές από Ελλάδα, Δανία, Αυστρία, Πολωνία, Λιθουανία, Γαλλία και στο κλείσιμό του επιφυλάσσει στο κοινό μία βραδιά - έκπληξη, εναρμονισμένη με το βασικό κορμό του προγράμματός του, αφιερωμένη  στον υπέροχο κόσμο του Αρχαίου Ελληνικού Συμποσίου και στα Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Μουσική, που το συνόδευαν.

Συνολικά,  περισσότεροι από 45 καλλιτέχνες προσφέρουν την τέχνη τους σε 10 διαφορετικές βραδιές που αγκαλιάζουν ολόκληρη την πόλη. Στους καθιερωμένους χώρους των συναυλιών: Το Βουλευτικό,  το Παλαμίδι, την Πλατεία Αγίου Γεωργίου, προστίθεται φέτος και η Πλατεία Αρβανιτιάς και για δεύτερη χρονιά το Φουγάρο, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ναυπλίου, επιλογές εναρμονισμένες με το περιεχόμενο και τις συνθήκες του κάθε καλλιτεχνικού συνόλου.




Το Πρόγραμμα του 22ου Φεστιβάλ, κάθε βράδυ στις 21:00,  ανοίγει με ένα αφιέρωμα στον Όμηρο και στα 150 χρόνια του Κ. Π. Καβάφη.  Η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου για τη θεατρική "Οδύσσεια" του Ρόμπερτ Ουίλσον (παραγωγή: Εθνικό Θέατρο, 2012-2013) συνδυάζεται αρμονικά με 11 μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη με την Λυδία Κονιόρδου στην αφήγηση/ερμηνεία και τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο. Φουγάρο Παρασκευή 21/6.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά για δεύτερη στη συνέχεια χρονιά το Φεστιβάλ, αυτή τη φορά με το Μπαλέτο της σε ένα Gala στο οποίο παρουσιάζει αποσπάσματα από τις χορογραφίες του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα: Το ταξίδι, Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Στο κενό, Όλοι χορεύουν βαλς, Γαλάζιος Δούναβης, Αντατζιέτο και Μπολερό, οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2011/12 και 2012/13 στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Βallet της ΕΛΣ, Σάββατο 22/6, στην Πλατεία της Αρβανιτιάς,
Ένα νέο 7μελές σύνολο το Ensemble του Φεστιβάλ του Ναυπλίου/ Nafplion Festival Ensemble, θα παρουσιάσει το ιδιαιτέρως απαιτητικό σεξτέτο του Μέντελσον καθώς και την ορχηστρική σουίτα της όπερας "Porgy and Bess" του Γκέρσουιν. Στο Nafplion Festival Ensemble ο διακεκριμένος βιολονίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κυκλάδων Γιάννος Μαργαζιώτης, ο κορυφαίος του κοντραμπάσου της Εθνική Λυρικής Σκηνής Βασίλης Παπαβασιλείου, o Α' βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Απόλλων Γραμματικόπουλος συναντούν την κάτοχο της υποτροφίας «Richard Wagner» Ai Motohashi, τον σολίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Οντένσε Rafael Altino, τον τσελίστα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ελσίνκι Jaani Helander και μία εξέχουσα φυσιογνωμία του κλαρινέτου, τον διεθνούς φήμης Γάλλο Michel Lethiec -σε μια βραδιά που η σύμπραξη Ελλήνων και ξένων μουσικών, σε ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα εντυπωσιάζει. Στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου,  Κυριακή 23/6.

Το ρεσιτάλ πιάνου του διακεκριμένου σολίστ Βασίλη Βαρβαρέσου με έργα Μότσαρτ, Σοπέν, Ραμώ, Ντεμπισύ κ.α. θα ανοίξει με τον ωραιότερο τρόπο την εβδομάδα στο Βουλευτικό, Δευτέρα 24/6,  η οποία συνεχίζεται με την μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου η οποία μαζί με τον Μαέστρο και σολίστ πιάνου Νίκο Αθηναίο


θα παρουσιάσουν μια  Βραδιά τραγουδιού με έργα  Weill,  Strawinsky,  Montsalvatge, De Falla και Ν. Αθηναίου, Τρίτη 25/6, Βουλευτικό.

Ακολουθεί το Piano Quartet PAïAN (από την ελληνική λέξη Παιάνας), από τη Δανία, το οποίο προσφέρει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα και μία ευκαιρία να γνωρίσουμε έργα των σύγχρονων  Δανών συνθετών Matias Vestergård Hansen (1989-): Martin Lohse (1971-), Vagn Holmboe (1909-1996), Matias Vestergård Hansen (1989-) και ένα έργο του Robert Schumann.  Επιπλέον, θα ερμηνεύσουν σε Πρώτη Παγκόσμια εκτέλεση  τη μεταγραφή για κουαρτέτο του "Επιταφίου του Σείκιλου"  (200 π. Χ.), γνωστού και ως του αρχαιότερου, παγκοσμίως, πλήρους τραγουδιού του οποίου  η πρωτότυπη στήλη με την καταγραφή των στίχων και της μουσικής  από τις Τράλλεις (σήμερα Αϊδίνη) της Μικράς Ασίας, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας.   Τετάρτη  26/6, Βουλευτικό. 

Μία σύμπραξη Αυστρίας - Πολωνίας με την υψίφωνο Christine Holzwarth από την Βιέννη και την πιανίστα Agata Lucasziewicz  από την Βαρσοβία θα προσφέρει μία ακόμη  ξεχωριστή  Βραδιά τραγουδιού, με οδηγούς τους Schubert, Brahms,   Mozart,  Scarlatti,  Bernstein, Χατζιδάκι, Σακελλαρίδη, Raymond, Lehár,  Abraham, J. Strauss και Ravel την Πέμπτη 27/6, Βουλευτικό, 

Στη συνέχεια οι πέντε καταξιωμένοι μουσικοί του  Συνόλου Χάλκινων Πνευστών SUONO: Γιάννης Μωραϊτης, τρομπέτα, Διονύσης Αγαλιανός, τρομπέτα, Σπύρος Κάκος, κόρνο, Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, τρομπόνι, Γιάννης Μπόικος, τούμπα θα οδηγήσουν  τα βήματα των φιλόμουσων στο Παλαμήδι, την Παρασκευή 28/6 για να τους απολαύσουν σε έργα από το διεθνές μουσικό ρεπερτόριο του κινηματογράφου και των μεγάλων ταινιών της 7ης τέχνης. (μουσικές των: Nino Rota, Leonard Bernstein, Ástor Piazzolla,  Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Lalo Schifrin, Nicola Piovani, Henry Mancini, John Barry, George Gershwin)

Οι διεθνείς καλλιτέχνες   η Dalia Dedinskaite, βιολί και  ο Gleb Pysniak,  τσέλο με καταγωγή από τη Λιθουανία και μόνιμη έδρα στη Βιέννη, θα ταξιδέψουν το κοινό σε έργα Kodaly και Sollima όπως και ένα ακόμη ταξίδι σε νέες συνθέσεις και έργα γραμμένα ειδικά για το ντουέτο από σύγχρονους Λιθουανούς συνθέτες, όπως ο Anatolijus Šenderovas, Σάββατο 29/6, Παλαμίδι.


Το 22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα κλείσει την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013, με μία ιδιαίτερη βραδιά: η σπουδαία αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη αποκαλύπτει τον υπέροχο κόσμο του Αρχαίου Συμποσίου και η  κορυφαία Γαλλίδα μουσικολόγος
Nathalie Berland παρουσιάζει Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και παίζει μαζί με τον Benoît Tessé, σε αυτά,  μελωδίες του Ευριπίδη,  του Τιμόθεου της Μιλήτου, ανωνύμων κ.α. όπως έχουν καταγραφεί σε αρχαίους παπύρους που φυλάσσονται στο Βερολίνο, τη Βιέννη, το Λούβρο αλλά και σε επιγραφή στο Θησαυρό των Αθηναίων στους Δελφούς. Κυριακή 30/6, Βουλευτικό.

Φέτος οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στους πανέμορφους χώρους του Ναυπλίου: το Βουλευτικό, το Παλαμήδι, την Πλατεία Αρβανιτιάς, την Πλατεία Αγίου Γεωργίου και το Φουγάρο (www.fougaro.gr).

To Πρόγραμμα συνοπτικά

·         Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Φουγάρο
Αφιέρωμα στον Όμηρο και στα 150 χρόνια του Κ. Π. Καβάφη
Λυδία Κονιόρδου (αφήγηση/ ερμηνεία), Θοδωρής Οικονόμου (σύνθεση/πιάνο)
Η μουσική της Οδύσσειας - 21 ποιητικές σκηνές από την παράσταση του Ρόμπερτ Ουίλσον & 11 μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη

·         Σάββατο 22 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Πλατεία της Αρβανιτιάς
Εθνική Λυρική Σκηνή, Μπαλέτο
Gala
σε χορογραφίες του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα
Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Βallet της ΕΛΣ

·         Κυριακή 23 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Πλατεία Αγίου Γεωργίου,
Nafplion Festival Ensemble
Felix Mendelssohn Bartholdy: Piano Sextet in D major, Op. 110
George Gerswin: "Suite from PORGY AND BESS"

·         Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
Βασίλης Βαρβαρέσος
Ρεσιτάλ Πιάνου
έργα Mozart, Chopin,  Rameau, d'Agincourt, Balbastre, Debussy, Saint - Saens/F. Liszt/ V. Horowitz

·         Τρίτη  25 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
Βραδιά Τραγουδιού
Αγγελική Καθαρίου (μεσόφωνος) Νίκος Αθηναίος (πιάνο)
Τραγούδια των: Weill,  Strawinsky,  Montsalvatge, De Falla και Ν. Αθηναίου

·         Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
Piano Quartet PAïAN
Έργα σύγχρονων Δανών συνθετών, του Robert Schumann και Πρώτη Παγκόσμια εκτέλεση  της μεταγραφής για κουαρτέτο του "Επιταφίου του Σείκιλου" 

·         Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
Βραδιά Τραγουδιού
Christine Holzwarth (υψίφωνος) Agata Lucasziewicz (πιάνο)
Τραγούδια των: Schubert, Brahms,   Mozart,  Scarlatti,  Bernstein, Χατζιδάκι, Σακελλαρίδη, Raymond, Lehár,  Abraham, J. Strauss και Ravel

·         Παρασκευή  28 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Παλαμήδι
Σύνολο Χάλκινων Πνευστών SUONO
Μελωδίες από των Παγκόσμιο Κινηματογράφο
μουσικές των: Nino Rota, Leonard Bernstein, Ástor Piazzolla,  Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Lalo Schifrin, Nicola Piovani, Henry Mancini, John Barry, George Gershwin

·         Σάββατο  29 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Παλαμίδι
Dalia Dedinskaite (βιολί) Gleb Pysniak (τσέλο)
Έργα των: Anatolijus Šenderovas, Kodály, Bach, Sollima, Händel/ J. Halvorsen

·         Κυριακή  30 Ιουνίου 2013, στις 21:00, Βουλευτικό
Το Αρχαίο Συμπόσιο: Διάλεξη της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη
Αρχαία Ελληνική Μουσική: Παρτιτούρες και όργανα
Επιμέλεια και Παρουσίαση: Nathalie Berland & Benoît Tessé

                                                   *****




22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου
21 - 30 Ιουνίου 2013
Κάθε βράδυ στις 21:00
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Βακαρέλης
Οργάνωση: Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ

Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

Τιμές εισιτηρίων: 10€ & 5

Προπώληση:
1.  Στα γραφεία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ (παραλιακή οδός Ναυπλίου – Νέας Κίου) ημέρες      και ώρες εργασίας: τηλ. 27520 27153 και 27520 99085.
2.  Στο γραφείο Τουρισμού και Πληροφοριών του Δήμου          Ναυπλιακών, Πλατεία           Τριών Ναυάρχων (ισόγειο Δημαρχείου) καθημερινά 9.00-13.00 και 16.00-      20.00, τηλ. 27520 24444 και 27520 23332.
3.   Στο χώρο κάθε συναυλίας, μία ώρα πριν την έναρξή της

περισσότερες πληροφορίες: www.nafplionfestival.gr

με την Ευγενική Υποστήριξη των:   

                                                            Φουγάρο
                                                             Danish Institute of Athens
                                                            Institut Français d'Athènes
                                                            Menuhin Academy Vienna
                                                             Πρεσβεία της Αυστρίας στην Ελλάδα 
                                                             Πρεσβεία της Φιλανδίας στην Ελλάδα 
                                                            Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Παρίσι  






Χορηγοί Επικοινωνίας


           




Γραφείο Τύπου, Προβολής και Επικοινωνίας: Χαρά Πετρούνια
210 52 44 648, 6972 710 991



22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου
21-30 Ιουνίου 2013
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βακαρέλης



Παρασκευή 21 Ιουνίου, Φουγάρο, 21:00
Η μουσική της Οδύσσειας & 11 μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη
Λυδία Κονιόρδου, αφήγηση/ερμηνεία
Θοδωρής Οικονόμου, πιάνο

Η μουσική της «Οδύσσειας» -21 ποιητικές σκηνές από την παράσταση του Ρόμπερτ Ουίλσον (παραγωγή Εθνικού Θεάτρου)
Διάλειμμα
11 Μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π Καβάφη
1) Περιμένοντας τους βαρβάρους 2) Όσο μπορείς 3) Η τράπεζα του μέλλοντος 4) Φωνές 5) Θάλασσα του πρωιού 6) Επιθυμίες 7) Τα παράθυρα 8) Διακοπή 9) Κεριά 10) Leaving therapia 11) Η Πόλις

Το φετινό Φεστιβάλ Ναυπλίου ανοίγει τις πύλες του με ένα αφιέρωμα στην ελληνική ποιητική δημιουργία -από την αρχαιότητα έως και τα νεότερα χρόνια.  Ο Θοδωρής Οικονόμου, συνθέτης της μουσικής για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, ερμηνεύει δικές του συνθέσεις παρουσία μιας μεγάλης του ελληνικού θεάτρου: της Λυδίας Κονιόρδου. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η πρωτότυπη μουσική της παράστασης «Οδύσσεια», σύλληψης του διεθνούς φήμης Robert Wilson, ενώ την ερμηνεία των τραγουδιών αναλαμβάνει η σημαντική ηθοποιός. Στο δεύτερο μέρος πρωτο-παρουσιάζεται μια καινούργια σύνθεση ενός μουσικού σύμπαντος από το οποίο αναδύονται 11 μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στον σπουδαίο ποιητή και μάλιστα 150 χρόνια μετά τη γέννησή του. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Σάββατο 22 Ιουνίου, Πλατεία Αρβανιτιάς, 21:00
ΜΠΑΛΕΤΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Wolfgang Amadeus Mozart: Το ταξίδι
Heitor Villa-Lobos: Bachianas Brasileiras no. 4
Sergei Prokopiev: Ρωμαίος και Ιουλιέτα


Johann Strauss: Γαλάζιος Δούναβης 

Διάλειμμα

Johann Strauss: Όλοι χορεύουν βαλς / Everybody dances waltz
Gustav Mahler: Adagietto
 Laurie Anderson - Brian Eno: Στο κενό
Maurice Ravel: Bolero

Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Βallet της ΕΛΣ

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιλέγει το Ναύπλιο για πρώτη στάση της φετινής καλοκαιρινής περιοδείας του. Στον ευρύ και φιλόξενο χώρο της Πλατείας Αρβανιτιάς, οι Α’ χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de ballet της ΕΛΣ προσκαλούν όλο τον κόσμο σε ένα ταξίδι με προορισμό τελείως διαφορετικούς μουσικούς τόπους και χρόνους. «Όλοι χορεύουν βαλς», «Αντατζιέτο», «Στο κενό» και «Μπολερό» μερικές μονάχα από τις χορογραφίες που επέλεξε να παρουσιαστούν αποσπάσματά τους ο πολλάκις βραβευμένος, διευθυντής του μπαλέτου, Ρενάτο Τζανέλλα και οι οποίες ανέβηκαν κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2011/12 και 2012/13 αποσπώντας συχνά εγκωμιαστικές κριτικές.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή 23 Ιουνίου, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, 21:00
NAFPLION FESTIVAL ENSEMBLE

 Felix Mendelssohn Bartholdy: Piano Sextet in D major, Op. 110
Διάλειμμα
George Gerswin: "Suite from PORGY AND BESS "

Το Nafplion Festival Ensemble, θα παρουσιάσει το ιδιαιτέρως απαιτητικό σεξτέτο του Μέντελσον καθώς και την ορχηστρική σουίτα της όπερας "Porgy and Bess" -έναν αρτιστικό θρίαμβο, τόσο μουσικό όσο και ανθρώπινο, γεμάτο αντιρατσιστικά μηνύματα, του George Gershwin. Ο διακεκριμένος βιολονίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κυκλάδων Γιάννος Μαργαζιώτης, ο κορυφαίος του κοντραμπάσου της Εθνική Λυρικής Σκηνής Βασίλης Παπαβασιλείου, o Α' βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Απόλλων Γραμματικόπουλος συναντούν την κάτοχο της υποτροφίας «Richard Wagner» Ai Motohashi, τον σολίστα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Οντένσε Rafael Altino, τον τσελίστα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ελσίνκι Jaani Helander και μία εξέχουσα φυσιογνωμία του κλαρινέτου, τον διεθνούς φήμης Γάλλο



Michel Lethiec -σε μια βραδιά που η σύμπραξη Ελλήνων και ξένων μουσικών εντυπωσιάζει.

Γιάννος Μαργαζιώτης, βιολί
Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί
Rafael Altino, βιόλα
Jaani Helander, τσέλο
Βασίλης Παπαβασιλείου, κοντραμπάσο
Ai Motohashi, πιάνο
Michel Lethiec, κλαρινέτο
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δευτέρα 24 Ιουνίου, Βουλευτικό, 21:00
Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο


Wolfgang Amadeus Mozart: Piano Sonata no.12 in F Major, K. 332                                        
Frédéric Chopin: Sonata no. 3 in B minor, op. 58
                                                                                                               
Διάλειμμα

Jean Philippe Rameau: Le rappel des oiseaux
François d'Agincourt: Les Danses Provençales
Claude Balbastre: La Beleaud
Claude Debussy: Estampes
a) Pagodes b) La Soirée dans Grenade c)Jardins sous la pluie
Camille Saint - Saens/F. Liszt/ V.Horowitz: Danse Macabre


Ο Βασίλης Βαρβαρέσος, γεννημένος το 1983, στα δεκατέσσερα μόλις χρόνια του υπήρξε ο νεαρότερος νικητής του Young Concert Artists στη Νέα Υόρκη, για να ακολούθησαν, έκτοτε, πλήθος διακρίσεων που τον οδήγησαν σε μια κορυφαία στιγμή: ρεσιτάλ στο Carnegie Hall το 2012, τέτοιας επιτυχίας, ώστε να προσκληθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο των Η.Π.Α στο Λευκό Οίκο. Ο διακεκριμένος Έλληνας σολίστας θα ανοίξει την εβδομάδα στο ιστορικό κτίριο του Βουλευτικού με ένα πρόγραμμα που ισορροπεί ανάμεσα σε μπαρόκ, κλασικούς, ρομαντικούς και ιμπρεσιονιστικούς ήχους. Χαρίζοντας στους θεατές μια εμπειρία όπως αυτή περιγράφηκε στο New York Concert Review: «ο Βαρβαρέσος δε διαθέτει μονάχα μια έμφυτη, μα, και λεπτεπίλεπτα ακονισμένη τεχνική, η ερμηνεία του είναι έκδηλο πως πηγάζει από βαθιά μουσική παιδεία».

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τρίτη 25 Ιουνίου, Βουλευτικό, 21:00
Αγγελική Καθαρίου,  μεσόφωνος
Νίκος Αθηναίος, πιάνο

Kurt Weill: "Tango Habanera", "Je ne t'aime pas". "Le roi d' Aquitaine"

Igor Stravinsky: Tango for piano

Kurt Weill: "J' attends un navire". "Ach, bedenken Sie, Herr Jack O' Brien"

Διάλειμμα
Xavier Montsalvatge: "Cuba dentro de un piano", "Cancion de cuna para dormir a un negrito" Xavier Montsalvatge: "Canto negro".

Νίκος Αθηναίος: Σε στυλ μιας Habanera (για σόλο πιάνο)

Manuel De Falla:: 1. El paño moruno 2. Jota 3. Nana 4.Polo (από το έργο Siete Canciones populares Españolas)


Η Αγγελική Καθαρίου, με εμφανίσεις σε μερικούς από τους πιο σπουδαίους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ -όπως το Carnegie Hall και το Concertgebouw του Άμστερνταμ, συναντά έναν από τους διασημότερους Έλληνες μαέστρους, όχι στο ρόλο που τον έχει συνηθίσει το κοινό αλλά πίσω από το πιάνο, για μια βραδιά σοβαρού τραγουδιού. Ο Νίκος Αθηναίος, πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με σπουδαία καριέρα σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει αφιερωθεί στη σύνθεση τον τελευταίο καιρό και θα παρουσιάσει δείγμα της δουλειάς του -ενώ θα ερμηνεύσει έργα των Weil, Stravinsky, Montsalvatge που θα ζωντανέψουν μνήμες του 20ου αιώνα μέσα από τη φωνή της διακεκριμένης μεσόφωνου.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τετάρτη 26 Ιουνίου, Βουλευτικό, 21:00
PAÏAN Piano Quartet

Matias Vestergård Hansen: Stele (2013)

Martin Lohse: Images Balancantes (2004)

Vagn Holmboe: Ballata op. 159 (1984)

Matias Vestergård Hansen: I Søvne (2013)

Διάλειμμα

Robert Schumann (1810-1856) Piano Quartet op. 44


To ταχύτατα ανερχόμενο σχήμα από τη Δανία οφείλει το όνομα του στην αρχαία ελληνική λέξη «παιάν», ένα είδος άσματος του θριάμβου και της ευχαριστίας, κοντά στην έννοια του σύγχρονου εμβατηρίου.  Προσεγγίζοντας τη μουσική από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες -όπως η ψυχολογία- και εμπνεόμενοι τόσο από τη παράδοση όσο και από τις τελευταίες επιστημονικές και μουσικές εξελίξεις δημιουργούν μια εκρηκτική δυναμική με τις επιλογές και τις ερμηνείες τους. Το κουαρτέτο PAIAN φιλοδοξεί να συστήσει στο κοινό κρυφά διαμάντια της σύγχρονης δημιουργίας ενώ παράλληλα, δεν ξεχνά, το κλασικό ρεπερτόριο που αποτελεί και τη βάση κάθε τωρινής σύνθεσης.

Peter Andreas Nielsen, violin
Josefine Weber Hansen, viola
Josefine Opsahl, cello
Matias Vestergård Hansen, piano
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πέμπτη 27 Ιουνίου, Βουλευτικό, 21:00
Christine Holzwarth, υψίφωνος
Agata Lukasiewicz, πιάνο
Franz Schubert: Heidenröslein, Die Forelle, An den Mond, Nähe des Geliebten 
Franz Schubert/ F. Liszt: Serenade
Johannes Brahms: Das Mädchen spricht, Geheimnis, Wiegenlied, Sandmännchen, Dein blaues Auge 
Johannes Brahms: Intermezzo op. 119 nr. 2
Wolfgang Amadeus Mozart: Aria of Despina (Cosi fan tutte), Aria of Susanna (Le Nozze di Figaro) 
Domenico Scarlatti : 2 Sonatas in d minor (K.1, K.32) 

Διάλειμμα

Leonard Bernstein: I hate music
Μάνος Χατζιδάκις: Μεγάλη Σούστα, Συρτός (Για μια μικρή λευκή αχιβάδα, οp.1)             
Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Τα βαλς θ'αρχίσουν (από την οπερέτα «Ο βαφτιστικός»)
Fred Raymond: Juliska from Budapest (Maske in Blau),
Franz Lehár: Chanson of Juliette (Graf von Luxemburg),
 Paul Abraham: Mama from Yokohama (Viktoria and her Husar),
Johann Straus II: Adele (Die Fledermaus - the Bat ) 

Maurice Ravel: Pavane pour une infante défunte 

Τραγούδια της Βιέννης: Im Prater blühn wieder die Bäume, Wien wird schön erst bei Nacht

Δύο μέλη του ιδρύματος Yehudi Menuhin Live Music Now της Βιέννης, μια υψίφωνος από την Αυστρία και μια Πολωνή πιανίστα, δύο ανερχόμενα μουσικά αστέρια στο πανευρωπαϊκό στερέωμα συναντώνται κάτω από την οροφή του Βουλευτικού. Η πολλά υποσχόμενη σοπράνο Christine Holzwart και η πολυβραβευμένη -1ο βραβείο στο 5ο Διεθνή Διαγωνισμού J. Brahms στο Acqui Terme της Ιταλίας μεταξύ πολλών άλλων- Agata Lukasiewicz ενώνουν τις μουσικές τους δυνάμεις για μια βραδιά γεμάτη τόσο από το ύφος των τραγουδιών του κλασικού ρεπερτορίου όσο και από το παιγνιώδες της οπερέτας, επιφυλάσσοντας  έργα-μικρές ανάσες για το κοινό και εκπλήξεις με τη μορφή της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρασκευή 28 Ιουνίου, Παλαμίδι, 21:00
Σύνολο Χάλκινων Πνευστών SUONO

Quincy Jones: Soul Bossa Nova
Nino Rota: Huit et demi
Leonard Bernstein: I Feel Pretty
Claude François: My Way
Jose Fernandez: Guantanamera
Ástor Piazzolla: Libertango
Carlos Garde: Por una Cabeza
Μάνος Χατζιδάκις: Επιλογή

Διάλειμμα

Lalo Schifrin: Mission Impossible
Nicola Piovani: La Vita è Bella
John Williams: Superman
Henry Mancini: Moon River (ενορχήστρωση Αντώνης Καρατζίκης )
Henry Mancini: Peter Gunn   (ενορχήστρωση Αντώνης Καρατζίκης )
John Barry: James Bond Theme
George Gershwin: Summertime (ενορχήστρωση Αλέξης Πρίφτης)
Μάνος Χατζιδάκις: Ιλισσός /Υμηττός
Μίμης Πλέσσας: Επιλογή


Γιάννης Μωραΐτης, τρομπέτα
Διονύσης Αγαλιανός, τρομπέτα
Σπύρος Κάκος, κόρνο
Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος, τρομπόνι
Γιάννης Μπόικος, τούμπα   

Οι μουσικοί του Συνόλου Χάλκινων Πνευστών SUONO, όλοι τους καταξιωμένοι στον χώρο τους και προερχόμενοι από συμφωνικές ορχήστρες, βρέθηκαν μαζί εκφράζοντας τη βαθύτερη ανάγκη τους για μια μουσική υψηλού επιπέδου. Έχοντας στο ενεργητικό τους πληθώρα συναυλιών στο εσωτερικό -και έχοντας αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές- έχουν θέσει ένα βασικό στόχο: την γνωριμία του κοινού με το άκουσμα των χάλκινων πνευστών. Αυτό σκοπεύουν να επιτύχουν, στο επιβλητικό κάστρο του Παλαμηδιού, ερμηνεύοντας έργα από το διεθνές ρεπερτόριο και δημιουργώντας μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα φέρνοντας στο νου μεγάλες (μουσικές) στιγμές της 7ης τέχνης -και όχι μόνο.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σάββατο 29 Ιουνίου, Παλαμίδι, 21:00
Dalia Dedinskaite, βιολί
Gleb Pysniak, τσέλο

Anatolijus Šenderovas: 2 Dialogues for violin and cello
Zoltán Kodály: Duo for Violin and Cello, Op.7

Διάλειμμα

Johann Sebastian Bach: Chaconne (Partita no. 2 for solo violin)
Giovanni Sollima: La Folia
George Friedrich Händel/ J. Halvorsen: Passacaglia for violin and cello in G-moll

Το νεαρό της ηλικίας δεν είναι πάντα έννοια αντίθετη με την διεθνή καταξίωση, αλίμονο, πως αλλιώς θα μπορούσε να δοθεί εξήγηση στις συνεργασίες με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της κλασικής μουσικής  -όπως ο Yo-Yo Ma και ο Mstislav Rostropovich, εμφανίσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σημαίνοντα διεθνή βραβεία και μια προσωπική βράβευση από τον πρωθυπουργό της χώρας τους; Το λιθουανικής καταγωγής εντυπωσιακό ντουέτο, βασιζόμενο στην άρτια μεταξύ τους επικοινωνία θα λαμπρύνει τον καλοκαιρινό ουρανό με ένα πρόγραμμα απαιτητικό που σέβεται το τότε και το τώρα της μουσικής και συνδυάζει τη βαριά κληρονομιά του Μπαχ και του Χέντελ με πιο σύγχρονα και εκμοντερνισμένα ακούσματα τόσο σολιστικά όσο και σε μορφή ντουέτου. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κυριακή 30 Ιουνίου, Βουλευτικό, 20:00
Το Αρχαίο Συμπόσιο: Διάλεξη της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη
Αρχαία Ελληνική Μουσική: Παρτιτούρες και όργανα
Παρουσία και επιμέλεια: Nathalie Berland & Benoit Tesse


To Φεστιβάλ Ναυπλίου αποχαιρετά τη φετινή χρονιά, επιστρέφοντας στις βαθιές ρίζες του τόπου και την αρχαιότητα, σε μια προσπάθεια να φωτίσει διαφορετικές πτυχές της -και όχι να συσκοτίσει όπως, συχνά και δυστυχώς, συμβαίνει. Η διακεκριμένη αρχαιολόγος εισάγει το κοινό στον υπέροχο κόσμο του Αρχαίου Συμποσίου ενώ ακολουθεί μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια. Οι Nathalie Berland & Benoit Tesse φέρνουν στο φως την αρχαία μουσική, μετά από επισταμένη μελέτη διασωθέντων παπύρων, προχωρώντας ένα ακόμα σημαντικό βήμα παραπέρα: κατασκευάζοντας όργανα της εποχής με τον τρόπο της εποχής σε μια προσπάθεια ο ακροατής να έρθει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αυθεντική εμπειρία.

ΕΥΡΙΠΙΔΗ, Ορέστης (408 π.Χ.), στροφή / EURIPIDES, Orestes (408 BC), strophe (Vienna Papyrus G2315, end of the 3rd century BC)


Τιμόθεος της Μιλήτου, Φινάλε του Διθυράμβου Ο τρελός Αίας", /Finale of the Dithyramb The Mad Ajax, c. 360 BC (Berlin Papyrus 6870, c. 160 AD)

Ανώνυμος  ντουέτο / ANONYMOUS, Instrumental duet from Contrapollinopolis (Berlin Papyrus 6870, c. 160 AD)

Ανώνυμος, σόλο θα ερμηνευθεί πρώτα με τον αυλό και μετά στην κιθάρα (από μεσαιωνικά χειρόγραφα) / ANONYMOUS, known as Bellermann’s Anonymous, Instrumental solo, 4th century AD, played first on the aulos, and then on the kithara (medieval manuscripts)

Ανώνυμος /ANONYMOUS, Magical codex (Louvre Codex AF 11357, late Roman period)

Λιμένιος, Παιάνας και Προσόδιον στον Απόλλωνα, από το Θησαυρό των Αθηναίων στους Δελφούς/ LIMENIUS, SON OF THOINUS, Paean and Prosodion to Apollo (128 BC, inscription on the Athenian Treasury at Delphi)


22ο Φεστιβάλ Ναυπλίου
21 - 30 Ιουνίου 2013
Κάθε βράδυ στις 21:00
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Βακαρέλης
Οργάνωση: Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ

Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

Τιμές εισιτηρίων: 10€ & 5

Προπώληση:
1.  Στα γραφεία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ (παραλιακή οδός Ναυπλίου – Νέας Κίου) ημέρες      και ώρες εργασίας: τηλ. 27520 27153 και 27520 99085.
2.  Στο γραφείο Τουρισμού και Πληροφοριών του Δήμου          Ναυπλιακών, Πλατεία           Τριών Ναυάρχων (ισόγειο Δημαρχείου) καθημερινά 9.00-13.00 και 16.00-      20.00, τηλ. 27520 24444 και 27520 23332.
3.   Στο χώρο κάθε συναυλίας, μία ώρα πριν την έναρξή της

περισσότερες πληροφορίες: www.nafplionfestival.gr

με την Ευγενική Υποστήριξη των:   

                                                            Φουγάρο
                                                             Danish Institute of Athens
                                                            Institut Français d'Athènes
                                                            Menuhin Academy Vienna
                                                             Πρεσβεία της Αυστρίας στην Ελλάδα 
                                                             Πρεσβεία της Φιλανδίας στην Ελλάδα 
                                                            Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στο Παρίσι  

Χορηγοί Επικοινωνίας

           




Γραφείο Τύπου, Προβολής και Επικοινωνίας: Χαρά Πετρούνια
210 52 44 648, 6972 710 991