Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -Μ. Θεοδωράκης, Τ. Μπουλμέτης, Ιωσήφ Ιωσήφ , Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιώργος Νανούρης, όπως και πλήθος κόσμου για την παρουσίαση του Λευκώματος "Μιχάλης Κακογιάννης


Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2011



 - Κινηματογράφος"  και τον σκηνοθέτη, τη Δευτέρα 24.1.2011, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης.
Σε μια θερμή και γεμάτη συγκίνηση βραδιά, παρουσία των πολυπληθών φίλων του κινηματογράφου και όχι μόνο,  παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το μνημειώδες Λεύκωμα "Μιχάλης Κακογιάννης - Κινηματογράφος", εκδόσεις Μίλητος. Το μεγάλων διαστάσεων και 404 σελίδων  Λεύκωμα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και πλάνα από όλες τις ταινίες του σκηνοθέτη, αφηγήσεις του σχετικά με αυτές, κριτικές αποτιμήσεις του Διεθνούς και ελληνικού τύπου, αλλά και αποσπάσματα από τους συγγραφείς των έργων, που ενέπνευσαν τον Μ. Κακογιάννη στο να πραγματοποιήσει τις συγκεκριμένες ταινίες.
Στην εκδήλωση μίλησε, από καρδιάς, πρώτος ο ίδιος ο 89χρονος πλέον δημιουργός ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές του Λευκώματος αλλά και το κοινό καταλήγοντας:  "Ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ. Η αγάπη που εκδηλώνετε  με αναζωογονεί και την έχω ανάγκη. Εξακολουθείτε παρακαλώ να μου τη χαρίζετε".
Ο Υπουργός Πολιτισμού κ Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος στο χαιρετισμό που απέστειλε σημείωσε: " Ο Μιχάλης Κακογιάννης αντιπροσωπεύει την πιο δημιουργική και εξωστρεφή εκδοχή της σύγχρονης Ελλάδας. Το έργο του έγινε το όχημα για να φτάσει ο Ελληνικός Πολιτισμός σε κάθε γωνιά της γης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πηγή έμπνευσης για νέους Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Αγαπητέ Μιχάλη, σου οφείλουμε όλοι μας ένα μεγάλο "ευχαριστώ". Η σημερινή εκδήλωση είναι μια μικρή ευκαιρία να στο πούμε..."
Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, που υποστήριξε ενεργά τη δημιουργία του Λευκώματος,  στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον καλλιτέχνη που "ανέδειξε ότι ομορφότερο, διαχρονικότερο και οικουμενικότερο κλείνει μέσα του ο άνθρωπος: την αίσθηση του ωραίου και του αληθινού.  Μας προβλημάτισε για τα μικρά και τα μεγάλα του ανθρώπου. Η αγάπη του για την Ελλάδα και την Κύπρο λειτούργησε ως δημιουργικό πάθος στην υπηρεσία της Τέχνης και του Πολιτισμού.(...) Να υποκλιθούμε μπροστά στο μεγαλείο της προσφοράς, της θαυμαστής καταξίωσης ενός γνήσιου τέκνου της Κύπρου, ενός πραγματικού Έλληνα και ενός κοσμοπολίτη δημιουργού."
Ακολούθησε ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος μίλησε για τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη και ανέφερε: "Με τον Μ. Κακογιάννη μας συνδέει η Τέχνη, η Φιλία, η Αγάπη και η Εκτίμηση του ενός για τον άλλο και η κοινή πίστη σε μια σειρά βασικές αξίες, ανθρώπινες, ηθικές και αισθητικές. (...) Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή και προνομιούχο γιατί μου προσφέρθηκε η ευκαιρία να συμβάλω στη δημιουργία έργων μοναδικής αξίας,  όπως οι ταινίες του Κακογιάννη. Με τον "Ζορμπά" (...) είμαι περήφανος που κατάφερα να κάνω όλη σχεδόν την ανθρωπότητα να χορέψει στους ρυθμούς της Κρήτης. Κι αυτό χάρη στο αριστούργημα του Κακογιάννη, που ενώ οι ξένοι το λατρεύουν, πολλοί Έλληνες και ειδικά οι "διανοούμενοι" το σνομπάρουν.(...) Θα σταθώ όμως πιο πολύ στην "Τριλογία" του Κακογιάννη, την "Ηλέκτρα", τις "Τρωάδες" και την "Ιφιγένεια", που μου προσέφεραν την ευκαιρία να γράψω μερικές από τις καλλίτερες μουσικές μου σελίδες. Είναι και τα τρία έργα ανυπέρβλητα. Μοναδική κληρονομιά στην Ελλάδα της Τέχνης. (...) Εμείς οι δύο πλάι-πλάι, από το ύψος των χρόνων που διανύσαμε μαζί, ζήσαμε τη ζωή μας με τη χαρά, την ευδαιμονία θα έλεγα, μιας ζωής γεμάτης ομορφιά και ευγνωμοσύνη για την τύχη μας, που γεννηθήκαμε καλλιτέχνες και που παλέψαμε και ζήσαμε ως Έλληνες."
Ο Τάσος Μπουλμέτης, επεσήμανε "το δύσκολο ρόλο που ανέλαβε ο Μ. Κακογιάννης ως πρωτοπόρος πρέσβης του Ελληνικού πολιτισμού στο διεθνές κοινό, τότε που δεν υπήρχε ούτε η πολυτέλεια αλλά ούτε και η πολιτική βούληση να χρησιμοποιηθεί η 7η τέχνη για να αναδείξει την Ελλάδα και τον Πολιτισμό της σε παγκόσμιο επίπεδο, και μάλιστα κατ ευθείαν από τους δύο χώρους που προβάλλουν και αναδεικνύουν το παντοδύναμο εδραιωμένο σύστημα της κινηματογραφικής αφήγησης. Στο Χόλλυγουντ και στις Κάννες. (...) Και κατέληξε: κ. Κακογιάννη, το έργο σας αποτελεί μια σταθερή πηγή αναφοράς για όλους τους Έλληνες κινηματογραφιστές, το αποκούμπι μιας σίγουρης και στέρεας αφήγησης που εξιστορεί με μοναδικότητα την ομορφιά και τα κουσούρια του Ελληνισμού την ευλογία και την κατάρα αυτού του τόπου. Σε όλες τις πρόσφατες επιτυχίες που έχει ο σύγχρονος Ελληνικός κινηματογράφος οι Έλληνες και ξένοι κριτικοί κάνοντας πάντα αναδρομή στην ιστορία του Ελληνικού σινεμά, αναφέρονται κατ' αρχή σε σας και το έργο σας. Να΄στε πάντα καλά, και σας ευχαριστούμε."
Η Ίνα Ταράντου, εκπροσωπώντας τις εκδόσεις Μίλητος, μίλησε για το πως αποφασίστηκε η έκδοση του Λευκώματος και για  τα οκτώ χρόνια που χρειάστηκαν για την προετοιμασία του.
Η ηθοποιός και συνεργάτης του σκηνοθέτη Ευδοκία Ρουμελιώτη διάβασε σύντομα αποσπάσματα από διεθνείς κριτικές για τις ταινίες του Μ. Κακογιάννη. Ο  σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Νανούρης αντί για ομιλία επεφύλαξε μία έκπληξη για το κλείσιμο του πρώτου μέρους της βραδιάς. Μαζί με συνεργάτες και φίλους του ηθοποιούς δημιούργησαν ένα χάπενινγκ που συνόδευσε και χορευτικά το τραγούδι που ερμήνευσε ζωντανά επί σκηνής η Αργυρώ Καπαρού "Εφτά τραγούδια θα σου πω" σε στίχους Μ. Κακογιάννη και μουσική Μ. Χατζιδάκι, μαζί με το "Χρυσοπράσινο Φύλλο" του Μ. Θεοδωράκη (στίχοι Λ. Μαλένης) και το "Αγάπη που ΄γινες δίκοπο μαχαίρι" σε στίχους Μ. Κακογιάννη, μουσική Μ. Χατζιδάκι.
Μετά από μία σύντομη διακοπή η βραδιά έκλεισε με την προβολή της τελευταίας ταινίας του Μ. Κακογιάννη "Ο Βυσσινόκηπος" (1999).
Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος και βιογράφος του Μ. Κακογιάννη, Χρήστος Σιάφκος και στο αίθριο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης προβαλλόταν το ντοκιμαντέρ Michael Cacoyannis  της Νουνούς Αλεξοπούλου.

Hθοποιοί που συμμετείχαν στο δρώμενο - έκπληξη: Ανδρονίκη Αβδελιώδη, Άθος Αντωνίου, Χρήστος Βασιλακόπουλος, Νίκος Γεωργίου, Βιργινία Κυπριώτη, Ελεάνα Μπαιράμογλου, Νίκος Μπραχιμλάρης, Κρίστι Ξανθοπούλου, Γιώργος Πούλης, Αλέξανδρος Τσελεπιδάκης.
Μουσικοί: Μπαλτάς Αιμίλιος, Mehili Ilirian

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
 210 52 44 648, 6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου