Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητεί η τρόικα .Αποκρατικοποιήσεις «μαμούθ» στην τετραετία


Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, έδωσαν οι ελεγκτές της τρόικας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι υπερβολικά αργή.
Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, έδωσαν οι ελεγκτές της τρόικας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι υπερβολικά αργή.
Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου, καθώς και αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ στην τετραετία. Αναφορικά με τα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα προβλέπει έσοδα 15 δισ.ευρώ.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα», διευκρίνισε. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό.
«Για να βοηθήσουμε στη μείωση του δημοσίου χρέους και να στηρίξουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις».
Ο κ. Ντερούζ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα.
Στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της τρόικας αναφέρουν ότι η συνολική αξιολόγησή τους είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του.
Όπως σημειώνουν, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.
Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.
«Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.
Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.
«Μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους η έξοδος στις αγορές»
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι το κλίμα για έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές δεν είναι «τόσο ευνοϊκό όσον αναμέναμε», αλλά αυτό οφείλεται σε γενικότερες εξελίξεις που αφορούν τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρώπης. Ο κ. Τόμσεν απέφυγε να αναφερθεί σε εκτιμήσεις του για τον ακριβή χρόνο εξόδου της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, σημείωσε πάντως ότι με την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να βγει μέχρι τις αρχές του επομένου έτους.
Η τρόικα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί για να διαπιστώσει αν η χώρα τηρεί τους όρους του Μνημονίου. Η τελευταία επιθεώρηση αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.
Η νέα δόση των 15 δισ. ευρώ θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς και από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Η χώρα έχει λάβει μέχρι στιγμής δάνεια ύψους 38 δισ. ευρώ.
περισσότερα http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου