Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

«SOS» εκπέμπουν οι υδροβιότοποι της Κρήτης


Επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος απέστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, σχετικά με τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι υδροβιότοποι της Κρήτης, εξαιτίας της ασυνειδησίας ορισμένων, αλλά και λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων.
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής είναι το παρακάτω:

«Κ. Υπουργέ,

Χωρίς υγροτοπικές εκτάσεις κινδυνεύει να μείνει η Κρήτη, ενώ εξαιτίας αυτού του φαινομένου εξαφανίζονται μία για πάντα τα ενδημικά της είδη. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες όλα τα αμφίβια στην Κρήτη, αλλά και τα ψάρια του γλυκού νερού εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που υφίστανται οι υγροβιότοποι της Κρήτης.
Όπως προκύπτει από το ερευνητικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» τουλάχιστον 12 υγρότοποι καταστράφηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Κρήτη ενώ ακόμα 24 πρόκειται να εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον καθώς η κατάσταση τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη.
Οι μισοί από τους 107 φυσικούς υγροτόπους που έχουν καταγραφεί έχουν αλλοιωθεί, όπως είναι ο Αλμυρός Ηρακλείου, το έλος Γεωργιούπολης και το σύστημα εκβολών του Αποσελέμη ποταμού. Δυστυχώς μόλις 22 βρίσκονται σε καλή κατάσταση διατήρησης.
Κ. Υπουργέ,

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της μεγάλης αυτής καταστροφής των υγροτόπων αποτελεί ο υγρότοπος του Αλμυρού, που το 1945 εκτεινόταν από την περιοχή των Λινοπεραμάτων μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο και τώρα η υγροτοπική του έκταση δεν ξεπερνά τα 400-500 στρέμματα. Η μείωσή της δηλαδή είναι της τάξης του 95%.
Επειδή η ζημιά για το περιβάλλον παίρνει τρομαχτικές διαστάσεις και επειδή τα υδάτινα σώματα στην Κρήτη έχουν μειωθεί, σας ζητώ να εξετάσετε το πρόβλημα, προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον του νησιού».

Πηγή:econews
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&cid=0&aid=354537

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου