Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης-Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00 Τέχνη και Επιχειρηματικότητα Τρεις διαφορετικές Εκθέσεις που εγκαινιάζονται την ίδια ημέρα και ώρα, συνοδεύουν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου πωλητηρίου του ΙΜΚ






Το Πωλητήριο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, στο ισόγειο, ανακαινίσθηκε και ξεκινά τη λειτουργία του για να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να  αποκτήσει αντικείμενα τέχνης, βιβλία και κοσμήματα, που ομορφαίνουν τη ζωή μας.

Το ανακαινισμένο Πωλητήριο του ΙΜΚ εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00, την ίδια ακριβώς ώρα που θα εγκαινιασθούν και οι τρεις νέες εκθέσεις που φιλοξενεί το ΙΜΚ: Έκθεση Επίτοιχων και Γλυπτών Έργων  "Eureka" του Σάκη Παπαγιάννη, 'Έκθεση Φωτογραφίας "Με το βλέμμα στο Φεγγάρι", Έκθεση "Εφαρμογές Σύγχρονης Τέχνης"  με έργα γνωστών Ελλήνων εικαστικών.

Tα εγκαίνια του Πωλητηρίου θα συνοδεύσουν μουσικά, η Θέλμα Παπαδοπούλου στο τραγούδι και ο Στέφανος Κόκκαλης στο πιάνο.

Το Πωλητήριο, βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κυρίας εισόδου του ΙΜΚ και διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από μεταξοτυπίες και αναπαραγωγές έργων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε διάφορες εφαρμογές,  οι οποίοι έχουν εκθέσει στο παρελθόν στο ΙΜΚ, αλλά και πολλών ακόμη, καθώς και βιβλία που αφορούν στο έργο του Μιχάλη Κακογιάννη και στις τέχνες γενικότερα.

Επιπλέον, μπορεί επίσης να βρει κανείς μικρά γλυπτά, χρηστικά αντικείμενα τέχνης, πορσελάνινες κούπες και πιατέλες, χειροποίητα κοσμήματα, ρολόγια, είδη ένδυσης και πολλές ακόμα προτάσεις,  ιδανικές για ξεχωριστά δώρα, σε εξαιρετικά προσιτές τιμές για όλους με προσφορές και ευκαιρίες.

Τα εκθέματα του πωλητηρίου ανανεώνονται συνεχώς για να προσφέρουν όλο και περισσότερες δυνατότητες επιλογής σε όσους αγαπούν την τέχνη και τις ιδιαίτερες δημιουργίες καλλιτεχνών και τεχνιτών με την φροντίδα της Εύης Χατzημιχαήλ και της GruppoGemello.

Το Πωλητήριο στο ΙΜΚ
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά  Δευ- Κυρ 18:30 - 23:30
                                 και τα πρωινά 10:30 – 14:30 (εκτός από Δευτέρα)

******



Παρασκευή 17 Μαΐου έως Κυριακή 9 Ιουνίου 2013


"Εφαρμογές Σύγχρονης Τέχνης"  

Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00

apolyto creative spot

Είσοδος Ελεύθερη

Στο πλαίσιο της ανανέωσης του Πωλητηρίου του ΙΜΚ,  τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00 εγκαινιάζεται στο ΙΜΚ και η Έκθεση "Εφαρμογές Σύγχρονης Τέχνης"  
με έργα γνωστών Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών.  Kαταξιωμένοι καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, αντίστοιχες των διεθνών εργαστηρίων, καθώς και την τεχνογνωσία και την εμπειρία των ανθρώπων της apolyto creative spot, δημιούργησαν έργα τέχνης, τα οποία και εκθέτουν. Εικαστικές κατασκευές χώρου, αντικείμενα τέχνης, από γυαλί, μέταλλο, χαρτί κ.α. συνθέτουν ένα νέο, εξελισσόμενο σκηνικό στο χώρο των εικαστικών τεχνών.

Σημειώνει η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά για τις εικαστικές εφαρμογές: Το μεγάλο στοίχημα του σύγχρονου έργου τέχνης είναι οι διαδραστικοί τρόποι που το ίδιο αναπτύσσει μέσα στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο. Οι εναλλακτικότητες της αισθητικής και των χρήσεών του, της εργονομίας και της νέας του διαλεκτικής σημασιολογίας, διεγείρουν εντυπωσιακά την φαντασία και τον στοχασμό. Τα καινοτόμα υλικά και η απαιτητική τεχνολογία των ημερών μας, αναβάθμισαν το plexiglass, το αλουμίνιο, το neon, το reboard, το χαρτί, τον χρωματισμό και τον φωτισμό του εικαστικού έργου, μετατρέποντας τις δύο του διαστάσεις σε τρεις και περισσότερες. Αρκεί, ο χειρισμός των δυνατοτήτων που συνδυαστικά παρέχονται από αυτά τα νέα υλικά και τις τεχνολογίες, να γίνονται από έμπειρα και εξειδικευμένα εργαστήρια, όπως αυτά υπάρχουν στην εταιρεία apolyto με τις σύγχρονες και πολύτροπες εικαστικές εφαρμογές που προσφέρει.

H apolyto συνεργάζεται στενά με τους δημιουργούς (ζωγράφους, αρχιτέκτονες, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφους), οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία της, για την επεξεργασία και αναπαραγωγή των έργων τους. Ελέγχεται η ποιότητα και η αντοχή στον χρόνο κάθε παραγόμενου αντιτύπου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αλλοιώσεις σχετικές με τον χαρακτήρα, την μορφή, την αισθητική και το ύφος των πρωτοτύπων, διαφυλάσσοντας την μοναδικότητά τους, καθώς και την ταυτότητα του δημιουργού.

Στην παρούσα ενότητα παρουσιάζονται επίτοιχα και αναγλυφοποιημένα έργα του Αλέξανδρου Τομπάζη, μέσα από την λακωνικότητα και την εσωτερική τους δύναμη. Υπάρχουν έργα με την ευρηματική τρισδιάστατη σύλληψη του Μιχάλη Κατζουράκη. Ο ευφάνταστος Μανώλης Χάρος έχει διαμορφώσει έργα με έναν συνδυασμό σύγχρονων εκφραστικών ιδιωμάτων, ανεπίληπτα τροφοδοτημένων με υποβλητική παραδοξότητα και με ποιητική πνοή. Τα έργα του Βασίλη Σπεράντζα αποκτούν μια μνημειακή διάσταση, χωρίς να χάνουν τον αρχετυπικό τους χαρακτήρα και την δροσιά τους. Στα έργα του Νίκου Στεφάνου, αναδεικνύεται το φαντασιακό στοιχείο, μέσα από μια αξιοποιούμενη σκηνική διάσταση. Ο ελεγχόμενος και υφέρπων αισθησιασμός, αναδεικνύεται υποδειγματικά στα έργα του Παύλου Σάμιου, ενώ ο υπερρεαλιστικός τόνος και η ευφροσύνη που μεταδίδουν τα έργα του Χρίστου Καρά, αναμορφώνουν το οικείο σε απροσδόκητο. Ο παρεμβατικός χώρος αποκτά εντονότερη διαλεκτική σχέση με το φως και το χρώμα, στα έργα της Όπυς Ζούνη. Η εμβληματική γραφή του Νικόλα Κληρονόμου επαναφέρει, μέσα από τις τρισδιάστατες μεγεθύνσεις, τον διάλογο εντάσεων και υφέσεων, των ρυθμικών επιπλέον πυκνοτήτων και της αραίωσης στα δικά του έργα. Ο αναχωρητισμός, το όνειρο και το ταξίδι, μέσα από μια επαλληλία διαφανειών, επενεργειών και αντικατοπτρισμών, εντυπωσιάζουν στα έργα της Μαρίας Γιαννακάκη. Η μικρογραφική αντίληψη και ο αινιγματικός χαρακτήρας του Θεόδωρου Πανταλέοντος αποκτούν μέσα από τις εικαστικές αυτές εφαρμογές, μια παράδοξη πολυτιμότητα, σαν εκείνη κάποιας λαθραίας οπτασίας. Ο πνευματικά ανήσυχος και ευρηματικά ρηξικέλευθος Βαγγέλης Ρήνας στα έργα του αυτά, τονίζει εντονότερα το διεργασιακό στοιχείο της εσωτερικευμένης μεταμόρφωσης, καθώς από την άλλη πλευρά, η Μαίρη Σαββαΐδη-Καμπουροπούλου, ιχνηλατώντας επιδέξια, οδηγεί με την «γραφή» της το βλέμμα του θεατή, στα βάθη των θαλασσών και του υποσυνειδήτου".

"Εφαρμογές Σύγχρονης Τέχνης"  
Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: 17 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2013

Εκθεσιακοί χώροι ισογείου και 1ου ορόφου
Ώρες Λειτουργίας: Δευ - Κυρ  18:00 -22:00
Είσοδος Ελεύθερη
*******


Δευτέρα 20 Μαΐου έως Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Έκθεση
"Eureka"
Σάκης Παπαγιάννης
Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00


Είσοδος Ελεύθερη


Ο Σάκης Παπαγιάννης παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη νέα ατομική έκθεσή του «Eureka» από τις 20 Μαΐου έως  τις 9 Ιουνίου 2013.

Ο Σάκης Παπαγιάννης εμπνέεται από τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν γύρω μας και μέσα από εικαστικές αναφορές επιδιώκει τη δημιουργία μίας σύγχρονης αφετηρίας που θα δρομολογεί και προτείνει νέους δρόμους.. Με σαφείς αναφορές στο φαινόμενο "Eureka", μας καλεί να ανακαλύψουμε εκ νέου τις δυνάμεις που κρύβουμε μέσα μας, να απογειωθούμε από την καθημερινότητα, να εξερευνήσουμε νέους ορίζοντες και να αποκτήσουμε μία θετική ματιά σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Μετουσιώνει καθημερινά αντικείμενα σε πρωτότυπες μηχανές και μας προκαλεί - προσκαλεί σε μία νέα αρχή.

Η έκθεση περιλαμβάνει  επίτοιχα τρισδιάστατα εικαστικά έργα και γλυπτά, όλα δημιουργίες του 2012-2013, όπως και  περιορισμένο αριθμό μεταξοτυπιών,  έργων του, τις οποίες υπογράφει.

Ο Σάκης Παπαγιάννης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι διευθυντής δημιουργικoύ (art director) στο χώρο της διαφήμισης από το 1994.
Ζωγραφίζει, φωτογραφίζει, ανασυνθέτει και δημιουργεί εικαστικά έργα με υλικά που ο ίδιος αναζητά και βρίσκει στο φυσικό τους χώρο: εργοτάξια, ναυπηγεία, εργοστάσια, εγκαταλελειμμένους οικισμούς. Μεταμορφώνει τα υλικά αναζητώντας τις δικές του προσωπικές μεταμορφώσεις.

Δευτέρα 20 Μαΐου έως Κυριακή 9 Ιουνίου 2013
 "Eureka"
Σάκης Παπαγιάννης
Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00

Εκθεσιακός χώρος 2ου ορόφου
Ώρες λειτουργίας: Δευ - Κυρ  18.00 – 22.00
Είσοδος Ελεύθερη

*********
Δευτέρα 20 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2013
(η Έκθεση δεν θα είναι επισκέψιμη 1 & 2 Ιουνίου 2013)

'Έκθεση Φωτογραφίας
"Με το βλέμμα στο Φεγγάρι"

Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται Έκθεση Φωτογραφίας με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια επανδρωμένων αποστολών της NASA στο φεγγάρι με φόντο το αστρικό στερέωμα από το 1962 και μετά

Photometron - Hasselblad

Η Έκθεση αποτελείται από εκτυπώσεις φωτογραφιών μεγάλου μεγέθους από τα αρχεία της NASA, οι οποίες αποτυπώνουν εικόνες από τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές από το 1962 και μετά, με φωτογραφικές μηχανές Hasselblad.

Η αρχή έγινε όταν ο αστροναύτης Walter Schirra, αποφάσισε να πάρει μαζί του τον Οκτώβριο του 1962 σε μία πτήση του στο διάστημα με έναν πύραυλο  Mercury τη φωτογραφική του μηχανή Hasselblad 500C, με φακό Zeiss Planar f/2.8, 80. Αφαίρεσε όλες τις δερμάτινες επικαλύψεις από το σώμα της μηχανής, έβαψε το μέταλλο μαύρο ματ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αντανακλάσεις του φωτός και φωτογράφησε το θαύμα της φύσης και την ομορφιά του διαστήματος, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία ανάμεσα στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία και τη σουηδική κατασκευαστική εταιρεία των φωτογραφικών μηχανών.

Είναι φυσικό, μία συνεργασία, που έχει διαρκέσει πάνω από 40 χρόνια, να έχει αποδώσει φωτογραφίες όχι μόνο εκπληκτικής ομορφιάς αλλά και γεμάτες χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τους ειδικούς επιστήμονες, τόσο για τους ουράνιους γείτονες της γης όσο και για τον ίδιο τον πλανήτη. Όταν έλθει η ώρα να αρχίσουν τα διαστημικά τουριστικά ταξίδια είναι σίγουρο ότι κάποιοι ταξιδιώτες θα ανακαλύψουν στο φεγγάρι κάποια από τις πάνω από 12 φωτογραφικές μηχανές που άφησαν πίσω τους οι αστροναύτες, αφού στο δρόμο της επιστροφής έπαιρναν μαζί τους μόνο τα φιλμ με τις πολύτιμες αποτυπώσεις.

'Έκθεση Φωτογραφίας
"Με το βλέμμα στο Φεγγάρι"
Εγκαίνια: Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στις 20:00
Διάρκεια Έκθεσης: Δευτέρα 20 Μαΐου έως 9 Ιουνίου 2013
(η Έκθεση δεν θα είναι επισκέψιμη 1 & 2 Ιουνίου 2013)

Εκθεσιακός χώρος ισογείου
Ώρες Λειτουργίας: Δευ - Κυρ  18:00 -22:00
Είσοδος Ελεύθερη
*************
****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ               METROPOLIS              Το Ποντίκι
Αθήνα 9,84         BHMA FM 99.5           Ως 3
Ε-go.gr,               Ελculture.gr                Clickatlife.gr       
Culturenow.gr    Mediasoup.gr            Monopoli.gr       In2life.gr
Camera Stylo online

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00. 
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.


Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr