Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Το 3ο Γυμνάσιο Μοσχάτου σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου σας προσκαλούν σε θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη μαθήτριά Ευανθία Μπόμπου.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

Το 3ο Γυμνάσιο Μοσχάτου σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση «Η μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ αφιερωμένη στη μαθήτριά μας Ευανθία Μπόμπου που έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα από κοντά μας.
     Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 27/06/2013 ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου [Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού]. 


Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ Α.Τ. ΜΟΣΧΑΤΟΥ



Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου                                                                                      
   Μοσχάτο, 5-6-2013
ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ
Πλάτωνος 13, Μοσχάτο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ και με αφορμή δημοσιεύματα του ημερήσιου αθηναϊκού τύπου για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής Πειραιά, μεταξύ των οποίων και αυτό του Μοσχάτου, συγκροτήθηκε πρόσφατα Επιτροπή πολιτών για να διερευνήσει το θέμα.
Η Επιτροπή παραμένει ανοιχτή για όποιον/-α συμπολίτη/-ίτισσά μας ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σ’ αυτήν και περιλαμβάνει έως τώρα τον Δήμαρχο Μοσχάτου, τους  επικεφαλής  των δημοτικών παρατάξεων «Δράση Τώρα» και  «Πολίτες Μπροστά», εκπροσώπους συλλογικοτήτων μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία, η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία και η  Τ.Ο. Σύριζα Μοσχάτου, καθώς και πολλούς/πολλές κατοίκους του Μοσχάτου δικηγόρους, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, επαγγελματίες κ.ά.
Πολυάριθμα μέλη της Επιτροπής επισκέφτηκαν δύο φορές τις  προηγούμενες ημέρες (Σάββατο 1/6 και Δευτέρα 3/6) το Αστυνομικό Τμήμα Μοσχάτου και ζήτησαν αφενός πληροφορίες για το όλο ζήτημα και αφετέρου να τους επιτραπεί να επισκεφτούν τα κρατητήρια του Τμήματος με σκοπό να διερευνήσουν τις συνθήκες κράτησης, τις ανάγκες των κρατουμένων και να παράσχουν ενδεχομένως ανθρωπιστική βοήθεια.
Κατά την δεύτερη επίσκεψη, μετά από έντονη συζήτηση με τους υπεύθυνους του Τμήματος, επιτράπηκε στον Δήμαρχο Μοσχάτου κ. Αντρέα Ευθυμίου και στον Σχολικό Σύμβουλο κ. Χάρη Παπαδόπουλο να επισκεφτούν τα κρατητήρια με τη συνοδεία του Επιτελάρχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά κ. Παναγιωτίδη.
Τα δύο μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν σε κάποιο βαθμό τις συνθήκες κράτησης αλλά και να συνομιλήσουν με ορισμένους εκ των κρατουμένων και να διερευνήσουν πρόχειρα τις ανάγκες τους.
Από τις συζητήσεις με τα στελέχη της Αστυνομίας και τους/τις αστυνομικούς καθώς και από την ολιγόλεπτη επίσκεψη στα κρατητήρια του Τμήματος προκύπτει η εξής εικόνα:
Στα τρία κελιά του Αστυνομικού Τμήματος Μοσχάτου κρατούνται αυτή τη στιγμή γύρω στους 15 αλλοδαποί οι οποίοι περιμένουν τη διοικητική τους απέλαση από την χώρα μας.
Ο νόμος 3386/2005 προέβλεπε ως μέγιστη διάρκεια κράτησης το τρίμηνο, εντός του οποίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η απέλαση. Οι διατάξεις αυτές άλλαξαν το 2009 επί το δυσμενέστερο και πλέον η κράτηση επιτρέπεται επί εξάμηνο με δυνατότητα παράτασης άλλο ένα εξάμηνο. Η συνολική κράτηση δηλαδή φτάνει τον  ένα ολόκληρο χρόνο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας από τους 15 κρατουμένους στο Τμήμα βρίσκεται κρατούμενος εκεί ήδη επί 5μηνο και ένας άλλος συνολικά επί 9μηνο!
Σημειωτέον ότι τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Μοσχάτου (όπως και όλων σχεδόν των αστυνομικών τμημάτων) είναι ΥΠΟΓΕΙΑ, με τεχνητό φωτισμό τις περισσότερες ώρες και ΔΙΧΩΣ ΑΥΛΗ! Οι κρατούμενοι δεν έχουν δει το φως του ήλιου επί μήνες! Όχι γιατί οι αστυνομικοί του Τμήματος δεν τους το επιτρέπουν αλλά γιατί δεν υπάρχει ο χώρος για να προαυλισθούν. Οι κατάδικοι στις φυλακές της χώρας το δικαιούνται! Οι αλλοδαποί κρατούμενοι στα Αστυνομικά Τμήματα, που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, που το αδίκημά τους είναι απλά ότι εισήλθαν (για χίλιους λόγους που καταλαβαίνουμε…) στη χώρα μας χωρίς χαρτιά, δεν το δικαιούνται και πρέπει να παραμένουν φυλακισμένοι σε συνθήκες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, καθώς εκτός από τον προαυλισμό και οι ανάγκες καθαριότητας και υγιεινής τους καλύπτονται πρόχειρα. ( Και ας σημειώσουμε εδώ ότι οι συνθήκες κράτησης στο Τμήμα Μοσχάτου είναι καλύτερες από αυτές άλλων Τμημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες του τύπου).
Η κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων είναι τραγική γιατί τα κρατητήρια από χώροι ολιγοήμερης κράτησης για διαδικασία αυτόφωρου έχουν μετατραπεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε φυλακές για αλλοδαπούς (αλλά και ποινικούς κρατούμενους), με καταπάτηση  όλων των διεθνών κανόνων δικαίου που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αστυφύλακες μετατράπηκαν σε δεσμοφύλακες!
Οι κίνδυνοι για την υγεία (σωματική και ψυχική) τόσο των κρατουμένων όσο και των αστυνομικών είναι προφανείς. Τα κρατητήρια, ιδίως όταν κρατούνται σ’ αυτά πολλαπλάσιοι κρατούμενοι από όσους προβλέπεται για τους περιορισμένους χώρους τους, με ελλιπείς συνθήκες στοιχειώδους υγιεινής και περίθαλψης, αποτελούν κυριολεκτικά υγειονομική βόμβα, με επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών που απειλούν την υγεία όλων. Για τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες υπάρχουν έντονες και συνεχείς διαμαρτυρίες των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών οργάνων.
Καλούμε την ελληνική Πολιτεία, να μην παρανομεί χρησιμοποιώντας τα κρατητήρια για φυλακές και να εξασφαλίσει για όλους τους κρατούμενους και φυλακισμένους εκείνες τις ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης που ασφαλώς δικαιούνται και που επιβάλλει ο πολιτισμός μας.
Σε ότι αφορά την Επιτροπή Πολιτών, εμείς θα επιδιώξουμε να υπάρξει συνέχεια στο έργο της με κύριο στόχο αφενός τη διάνοιξη και συντήρηση σε τοπικό επίπεδο ενός συνεχούς καναλιού ανθρωπιάς προς τους κρατουμένους με παροχή νομικής, υλικής, ιατρικής και φαρμακευτικής υποστήριξης και αφετέρου την διερεύνηση και ανάδειξη των πραγματικών αιτιών του γενικότερου προβλήματος που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό και με τις επαχθέστατες  για την Ελλάδα συνθήκες Δουβλίνο 2 και Σένγκεν, οι οποίες, εξαιτίας και της πολιτικής τακτικής  της κυβέρνησης,  έχουν μετατρέψει  την χώρα σε πρωτοφανές κολαστήριο ανθρώπινων ψυχών.
Με το Αστυνομικό Τμήμα του Μοσχάτου συμφωνήθηκε να συνεχισθούν οι επισκέψεις μας στα πλαίσια της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όπως εκτέθηκε παραπάνω.  Ήδη  παραδόθηκαν κατά την δεύτερη επίσκεψη ορισμένα είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, οδοντόβουρτσες, οδοντόπαστες, χαρτιά υγείας κτλ. που είχαν συγκεντρωθεί από τα μέλη της επιτροπής) ενώ και ο Δήμαρχος Μοσχάτου δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανάλογα και με τις δυνατότητες του Δήμου, σε συνεργασία με την Επιτροπή και τον Διοικητή του τμήματος.
Σημειώνουμε και πάλι ότι η Επιτροπή Πολιτών παραμένει ανοιχτή και καλούμε όποιον/-α συμπολίτη/-ίτισσά μας ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σ’ αυτήν να επικοινωνήσει μαζί μας ή με κάποιο από τα μέλη της.
                                                               
Η Γραμματεία




ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ ..... ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Ποδηλατοδρομία στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου στα πλαίσια του Μαθητικού Φεστιβάλ 2013 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                  

     ΝΟΜΟΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                        

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ                                                               

Γραφείο:  Δημοσίων Σχέσεων                                                                      6/6/13                                                                                               Τηλ.: 213-2036212                                                    
FAX: 213-2036247                                                                            
                                                                                                                                                             
   Στα πλαίσια του 22ου Μαθητικού Φεστιβάλ 2013 -  που διοργανώνει ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου σε συνεργασία με το  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου - και της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, διοργανώνουμε ποδηλατοδρομία την Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, μαθητών, γονέων, ενώσεων ποδηλατιστών.
            Η ποδηλατοδρομία καλύπτεται από τις εξής διαδρομές :
1η Διαδρομή για μικρούς ποδηλατιστές  9 Ιουνίου 2013 ώρα 17.30 μμ . Σημείο εκκίνησης Πλατεία Μεταμόρφωσης Μοσχάτου. Διαδρομή : Πλατεία Μεταμόρφωσης – Μεταμορφώσεως – Κηφισός  - Ελευθερίας – Καραολή Δημητρίου - Πλατεία ΚΑΠΗ Μοσχάτου (Τερματισμός). Μετά τον τερματισμό της 1ης, θα ξεκινήσει η
2η Διαδρομή για ενήλικες ποδηλατιστές9 Ιουνίου ώρα 18.15 μμ - που σκοπό έχει να ενώσει τις δύο περιοχές του Δήμου μας – το Μοσχάτο με τον Ταύρο. Σημείο εκκίνησης Πλατεία Μεταμόρφωσης – Μακρυγιάννη –  Ρήγα Φεραίου  – Καποδιστρίου – Θεσσαλονίκης – Ανδρου - Περιβολίων - Πατριάρχου Γρηγορίου Ε – Σταθμός ΗΣΑΠ Καλλιθέας –Θεσσαλονίκης – Σταθμός ΗΣΑΠ Ταύρου – Θεσσαλονίκης – Γρηγορίου Λαμπράκη – Κορυζή – Χρυσοστόμου Σμύρνης  – Επταλόφου – Πειραιώς – Μακεδονίας – Κωνσταντινουπόλεως – Εσταυρωμένου – Αχιλλέως – Ελένης – Λεωφ. Ειρήνης -  Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων (Τερματισμός) 
3η Διαδρομή για μικρούς ποδηλατιστές  9 Ιουνίου 2013 ώρα 19.15 μμ – Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων – Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. (5 έως 12 ετών). Παιδιά έως 18 ετών και ενήλικες, ελεύθερο «πετάλι» μέσα στο Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων.
            Στις αφετηρίες και τερματισμούς των διαδρομών πριν την έναρξη και μετά το πέρας θα γίνουν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους (παιχνίδια από το  Σύστημα Προσκόπων Μοσχάτου , μουσική, κλπ).
            Μετά τον τερματισμό των διαδρομών, στο Σινέ Νέα Μασκώτ του Δήμου που λειτουργεί μέσα στο Πάρκο Ενόπλων Δυνάμεων θα παρουσιαστεί από τους Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ταύρου το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα ECOMOBILITY καθώς επίσης και ντοκιμαντέρ με θέμα «μάθημα Ιστορίας»  .